Nyíregyházán sincs nászfrász

Az elmúlt öt évben az országos átlaghoz viszonyítva nem csökkent a házasságkötési kedv Nyíregyházán, ráadásul a nyár még mindig a legnépszerűbb időszak a párok körében. 2014 ugyanezen időszakában 214 esketést tartottak a házasságkötő teremben, és tízet külső helyszínen. Idén eddig 224 párt adtak össze – tájékoztatta lapunkat Veres Ágnes, az anyakönyvi hivatal csoportvezetője, aki hozzátette, 2015 elkövetkező időszakára is már 213-an jelentették be szándékukat a házasságkötő terembe, külső helyszínre pedig 12-en.

VAN MÉG SZABAD IDŐPONT

A tájékoztatás során megtudtuk, minden napra van még foglalható időpont – kivétel a vasárnap, mert akkor egyébként sincs esketés –, főleg a déli és késő esti órákban. Természetesen már a következő évre is lehet időpontot foglalni az anyakönyvi Hivatalban, 16 pár élt is ezzel a lehetőséggel, ők egy év múlva mondják majd ki a boldogító igent.

TÖBB GYEREK SZÜLETIK

Szerencsére Nyíregyházán nem csak a házasságkötésekből van sok, de egyre több gyermek is születik. A csoportvezető elmondta, a szabolcsi megyeszékhelyen 2015-ben már 1740 születést anyakönyveztek, majdnem százzal többet, mint 2014-ben, amikor 1677 kisbaba látta meg a napvilágot. Országos hírportálok nemrégiben arról írtak: Nyíregyháza az egyik az ország azon kevés nagyvárosa közül, ahol nem csökken a lakosság száma.

JÁZMINOK ÉS LEVENTÉK

Az előző évek névadási trendjeit elnézve elmondható, a keresztnevek terén mit sem változott a szülők ízlése. Az Anyakönyvi Hivatal a 2015. évben még nem rendelkezik statisztikai adatokkal az utónevekre vonatkozóan, de 2014-ben töretlen volt a népszerűsége a lánynevek közül a Hannának, Annának és a Jázminnak. A fiúneveknél is gyakorlatilag ugyanazok a nevek szerepelnek a top listán, mint a korábbi években. A legtöbb kismamát és kispapát a Bence, a Máté és a Levente név vette le a lábáról.

Bruszel Dóra