Nyíregyházán járt a lengyel konzul

 

Meglepően nagyszámú közönség, barátok, rokonok és szimpatizánsok ültek az Evangélikus Iskola hangversenytermében rendezett koncerten. Nem az első és nem az egyetlen alkalom, hogy a lengyelek meghívását köszönettel fogadták a nyíregyháziak. Talán a múltbéli közös királyság, talán a jelenkori vegyes házasságok bővítették ilyen jelentőssé e közösséget.

 Ami a magyarországi lengyelséget illeti, annak dacára, hogy nincsenek túl sokan -körülbelül 7 ezren -, de annál aktívabbak. Talán a legjobb példa a Nyíregyházi Lengyel Önkormányzat és Lengyel – Magyar Baráti társaság, akik úgy véljük, hogy nagyon jó munkát végeznek. Ápolják a lengyel – magyar kapcsolatokat, melyet bővíteni is lehet, s azért vagyok most itt, hogy ebben őket támogassam.

- fogalmazott a lengyel konzul.

A 20 éve alakult nyíregyházi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat 3 tagú hivatala 20 lengyel gyökerű nyíregyházi család, illetve a közel 100 tagú Lengyel – Magyar Baráti Társaság eseményeit, ünnepi alkalmait szervezi.

Bárkányi Tamás, a Nyíregyházi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke így nyilatkozott:

Közös múltunkat a történelemben leírták.: „ Lengyel – magyar két jó barát, együtt harcol, s issza borát.” - minden magyar tudja ezt. Ebből az alapgondolatból fejlődik tovább az együttműködés, ez a mi hivatásunk, hogy ezt a szeretetet mi tovább terjesszük. S megszerettessük a lengyeleket a magyarokkal, és a magyarokat a lengyelekkel.

Az esten vendégként szerepelt az egykori Nyíregyházi Vegyeskar tagjaiból 18 éve alakult Harmónia Kamarakórus Nagy Péter vezetésével, a KÓTA ezüst minősítéssel díjazott Lengyel - Magyar Dalárda társaságában. A 8 esztendős énekkar számtalan ünnepi eseményen méltó módon képviseli a nemzetiségi önkormányzat törekvéseit.

Voltunk Vilniusban, voltunk Krakkóban és mi képviseltük Nyíregyházát Rzeszowban. Nyíregyházán volt karácsony estünk, voltunk Budapesten, tehát nagyon színes a paletta. Ugyanúgy, mint a műsorunk, hiszen nagyrészt karácsonyi dalokat énekelünk, de csak lengyeleket és természetesen van olyan, amelyet Rzeszowból egy lengyel zeneszerző direkt a kórusnak írt, és az is elhangzik ma este.

- ígérte a Lengyel-Magyar Dalárda karnagya, Pappné Szabó Ella.

A nyíregyházi lengyel nemzetiségi önkormányzat szorosan együttműködik a budapesti Lengyel Kultúra Intézettel. Az értékek és hagyományok gondozását a Bem Iskola vállalta magára, egy rzeszowi testvériskolával karöltve. Országos szinten a legnagyobb probléma a lengyel nyelv tanítása, megfelelő számú nyelvtanár híján

Matyasovszki Edit

 

Az ünnepvárás rendhagyó koncertje

Különleges színfolttal ékesítette a nyíregyházi karácsonyi hangversenyek sorozatát december 20-án a Harmónia Kamarakórus- és a Lengyel – Magyar Baráti Társaság Kamarakórusának közös koncertje. A két énekkarvezető Nagy Péter és Pappné Szabó Ella ötlete, rendhagyó módon, de máris hagyományt teremtve, élményt nyújtó programmal ajándékozta meg a közönséget és kórustagokat. A két nép messzire nyúló barátsága, egyetértése, közös gondolkodása eddig is testvérként kapcsolta össze városainkat (Nyíregyháza - Rzeszów), országainkat, és ez esetben most kórusainkat is. Az ünnepi műsor méltán képviselte ezt a gondolatot, éreztette a szeretetet, a karácsonyi várakozás mély, belső tartalmát, így nem véletlen, hogy az eseményt megtisztelte jelenlétével a lengyel konzul: Marcin Sokolowski is.
Először a Harmónia Kamarakórus a tőle megszokott igényes kidolgozással, szép hangszínnel kalauzolta el a közönséget a világ számos tájára sokszínű karácsonyi kórusművek segítségével: néger spirituáléval, egy Beatles átdolgozással, két allelujával és a The first Noel-el Nagy Péter feldolgozásában. A 18 éve alakult kórus több arany és Gála Kórus minősítéssel is rendelkezik, tavasszal Porecből nemzetközi arany minősítéssel tértek haza.
A lengyel nép különösen mély, vallásos érzéseiről tanúskodó dallamok megelevenítették a lengyel karácsony melegét, meghittségét a Lengyel-Magyar Baráti Társaság Kamarakórusa előadásában. A karácsonyfa alá ajándékként szánt két lengyel népi dallam, melyek közül egyiket kimondottan a kórus számára komponált Dr. Prof. Pavel Paluch zeneszerző, igazán hangulatos volt.
Az este szakmai összefogását bizonyította, hogy a két kórus együtt szólaltatta meg Maillochaud: C-dúr misét, Beethoven: Isten dicsősége és Caccini: Ave Maria műveket, Nagy Péter vezényletével. Ez a közös éneklés még inkább fokozta a karácsonyi hangulatot. A közönség nagy tapssal köszönte meg az élményt.
Az est folyamán szólisták voltak: Vetési Katalin (szoprán), Körei Ágnes (mezzo), Bárkányi Katalin (alt), Papp István (basszus, szavalat), Fazekas Sándor (tenor), Martinovszki István (basszus és klarinét). Orgonán közreműködött: Dr. Széles Csabáné Dvorszki Magdolna. - tájékoztatta szerkesztőségünket a  Lengyel-Magyar Kórus karvezetője.