Nyíregyházán is óriási sorok álltak a hal árusoknál - Többen választják a konyhakész halat

Lesz elegendő hal az idén az ünnepekre a közepesnek mondható haltermés ellenére. Az árak tavalyhoz képest mintegy 5-7 százalékkal emelkedtek. A drágulás hátterében több tényező is áll, többek között a termelési költségek emelkedése, valamint a béremelés is. Ennek ellenére az áremelkedés mértéke az országban sehol nem haladja meg a 10%-ot. Az ünnepek közeledtével megnő a halfogyasztás, a ponty ára idén kilogrammonként 1100-1300 forint körül mozog. A vásárlók körében kedvelt még a harcsa, a süllő és a pisztráng is. Horányi Mártonné vásárló elmondta, hogy az ismerősei körében is népszerű, hogy hal kerül az ünnepi asztalra.

Én élő pontyot szeretnék, amit majd otthon megpucolok. Meglátom, hogy milyen áru van még a pultban, ikrát szeretnék még a halászlébe, meg egy kis szálka nélküli halat.

Karácsonykor egyre többen vásárolják az értékesebb, igényesebb és jobban feldolgozott halakat, például a konyhakész pontyot, az afrikai harcsát, süllőt és a pisztrángot, szemben az olcsóbb busával. A legtöbben halászlevet készítenek a megvásárolt áruból, de sokak rántva vagy sütve fogyasztják a halféléket.

 

Horváth Kíra