Nyíregyháza szíve most egyszerre dobban

Képzeljenek el egy varázslatos szigetet Hatvanban, amely bizony már külsőre is sokban különbözik egy átlagos tábortól. Persze, a sziget lakói is különlegesek. Ők a világ legbátrabb gyerekei, akik olyan ellenségekkel néznek szembe, mint a daganat, a hemofília, a cukorbetegség és a krónikus ízületi gyulladás. A Bátor Táborban életeket változtatnak. Évente közel 1000 súlyosan beteg gyereknek és családjuknak nyújtanak sorsfordító élményeket, erőt, eszközöket az élethez, a gyógyuláshoz. Mindezt ingyen. Az élményterápia segítségével a táborozók visszakapják az elveszett gyerekkort: biztonságos közegben szereznek új élményeket, kitágítják saját határaikat, és erőt gyűjthetnek a betegség elleni küzdelemhez. Mindez növeli az önmagukba és gyógyulásukba vetett hitüket.

Erőt adnak a küzdelemhez

– Táborunk nem klasszikus értelemben vett tábor. Különleges élményekkel mozdítjuk ki a gyerekeket a komfortzónájukból, hogy félelmeik legyőzésével felismerjék: képesek szembeszállni nemcsak a kalandok során rájuk váró feladatokkal, de a betegségükkel is. Mosolyt csempészünk az arcokra, erőt adunk a küzdelemhez.

Ezekhez a sorsfordító élményekhez a frissen megalakult – lányokból, feleségekből, anyákból álló – Spuri Nyíregyháza csapat tagjai is szeretnének hozzájárulni. Márciusban és áprilisban is a rajthoz állnak, hogy kilométereikkel a Bátor Tábor Alapítványt támogassák. Ehhez a nemes célhoz várják a jó szándékú, nemes emberek csatlakozását.

„Veled együtt messzebbre jutunk!”

– Van egy olyan ismerős családom, ahol van egy beteg gyerek, és ők megjárták már a Bátor Tábort. Találkoztam velük, amikor hazajöttek onnan és két év után akkor láttam őket először újra mosolyogni. Csillogott a szemük és ez nagyon meghatott, na meg persze motivált is – idézte fel az előzményeket Szabó Czeczeli Ágnes, a Spuri Nyíregyháza alapítója. – Utánanéztem az interneten a Bátor Tábor Alapítványnak és akkor bukkantam rá az Élménykülönítményre. Az Élménykülönítmény a Bátor Tábor Alapítvány jótékonysági sportközössége. A csapat tagjai maratoni és félmaratoni futásokon, hosszú távú kerékpár- és triatlonversenyeken indulnak. Az általuk megtett kilométerek pedig akár egy kávé vagy egy mozijegy áráért örökbe fogadhatók. Ezt átküldtem az ismerőseimnek, és már az első este mindenki sírt. Akkor alakítottuk meg a Spuri Nyíregyházát. Eldöntöttük, hogy az Élménykülönítmény tagjaiként mi is lefutunk majd 7 kilométert a 34. Vivicitta futóversenyen április 13-án, Budapesten, a kilométereinkért kapott adományokat pedig felajánljuk a Bátor Tábornak. (Ezt megtehetik a www.elmenykulonitmeny.hu/csapatok/Spuri Nyíregyháza oldalon keresztül.)

Itt is rajthoz állnak

A Spuri Nyíregyháza tagjai azonban nemcsak Budapesten, hanem Nyíregyházán is rajthoz állnak, ehhez azonban már várják a lelkes jelentkezőket, hiszen vallják: együtt messzebbre lehet jutni. Március 9-én, az Erdei Tornapályára közös, jótékonysági futást szerveznek, ahol a résztvevők 4 és 8 kilométert teljesíthetnek, de gyerekfutam is lesz. Itt, a kihelyezett perselybe szintén várják az adományokat, amit a Bátor Tábor Alapítványnak Budapesten, a Vivicitta futáson adnak majd át.

Március 9., Erdei Tornapálya
9.00: Kezdés. Műsorvezető: Zentai Edit
9.10: Köszöntő
9.20: Közös bemelegítés
9.45: 4 kilométeres futam
10.00: Gyermekfutam
10.25: Közös bemelegítés
10.45: 8 kilométeres futam

– Nem az adomány mértéke számít majd, hiszen sok kicsi sokra megy. Szeretnénk, ha minél többen futnának velünk, családok, gyerekek, fiatalok, idősebbek. Itt a szerepvállalás a lényeg, hogy megmutassuk összefogásunkat egy jó ügy érdekében. Ha valaki nem szeretne futni, az is jöjjön ki, sétáljon egyet, vagy csak jelenlétével támogasson minket. Néha jó kizökkenni a mókuskerékből és olyan problémák felé is fordulni, amitől máskor menekülünk. Nyíregyháza szíve most egyszerre dobbanhat, ráadásul a beteg gyerekekért!

(Szerző: Bruszel Dóra)