Nyíregyháza a turizmus élén – Megduplázódott a vendégéjszakák száma, új attrakciók a városban

Nyíregyházán tartják a kétnapos Országos Tourinform Találkozót, ahol a város turisztikai fejlődéséről dr. Kovács Ferenc számolt be a résztvevőknek. A megyeszékhely nagy hangsúlyt fektet a sport- és a kulturális turizmusra, de a vendégéjszakák száma is jelentős emelkedést mutat.

Tavaly nyáron adták át az új Tourinform Irodát a Nyíregyházi Állatpark főbejárata mellett, a hálózatnak fontos szerepe van az új turizmusstratégiában, amit a Magyar Turisztikai Ügynökség koordinál. Az itt dolgozó szakemberek ismerik a helyi szolgáltatókat, valamint a naprakész kínálatot, amit közvetíteni tudnak a turisták és a lakosság felé.

Turizmusstratégia

A stratégia több újítást hozott az ágazatnak, ebben a szektorban is fontos a digitális előrelépés, illetve nagyobb hangsúlyt kap majd a képzés és oktatás fejlesztése, hogy vonzó pálya legyen a fiatalok számára a turizmus és a vendéglátás – többek között erről is beszéltek a kétnapos Országos Tourinform Találkozó első napján.

Megvalósult a szálláshelyek kötelező minősítése, ami az alapja annak, hogy transzparens minőséget képviseljünk és a fogyasztókat olyan szálláshelykínálat várja országszerte, ami egy adott minőséget képvisel egytől öt csillagig” – mondta Bődi Ivett, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusstratégia megvalósításáért felelős vezérigazgató-helyettese.

Turizmus Nyíregyházán

A konferenciának Nyíregyháza adott otthont, a résztvevőket dr. Kovács Ferenc polgármester is köszöntötte, illetve beszámolt az elmúlt időszak fejlesztéseiről. A megyeszékhelyen tíz év alatt megduplázódott a vendégéjszakák száma, új hotelek épültek, illetve már meglévő szálláshelyek újultak meg. A turisztikai attrakciók közül a Nyíregyházi Állatparkot emelte ki elsőként dr. Kovács Ferenc. A fejlesztés itt is folyamatos, háromszor nyerte el a park az Európa legjobb állatkertje címet, 2019-ben pedig már 600 ezret is meghaladta a látogatók száma. Most egy Európa-szinten új beruházás zajlik, épül a Jégkorszak interaktív bemutató. Sóstó másik kedvelt helyszíne a fürdők, ahol szintén komoly fejlesztések történtek, a nemzeti tanúsító védjegyrendszer szerint ötcsillagos minősítésű az élmény-, a parkfürdő és a fürdőgyógyászat is. A Sóstói Múzeumfalu szerepe is jelentős, évente több gasztrorendezvényt szerveznek a szabadtéri skanzenben, ezeknek több ezres a látogatottsága, a kétnapos disznótoros fesztiválon például több 25 ezer a vendégek száma.

Sport és kultúra

Az országos trend mellett talán helyi sajátosság, hogy a sport- és a kulturális turizmus irányába is szemmel láthatóan elmozdultunk. A sportban öt éve szervezünk raliversenyeket, ami európai bajnoki futamot jelent. Ez novemberben van, ami szerencsés időpont, mert a hotelekért nem tülekednek, de nálunk ekkor is tele van minden Nyíregyházán 4-5 éjszakára. Kerékpáros versenyeink is vannak, a kerékpározásnak pedig amúgy is jelentős szerepe van a városban, ez az ökoturizmus irányába is előre visz, meg Tokaj irányába is, hiszen most már öt éve, hogy átadtuk a Nyíregyháza–Tokaj kerékpárutat” – mondta beszédében dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Emellett viszont a belterületi kerékpárút-hálózat is igen jelentős Nyíregyházán. A kultúra szempontjából is szemmel látható fejlesztések történtek a megyeszékhelyen az elmúlt években, kialakult a belvárosi Kulturális Negyed. Ennek első lépése volt, hogy felújították a Szabadtéri Színpadot, tavaly elkészült a Szindbád Színháztörténeti Múzeum, amely szintén különleges élményt biztosít a Nyíregyházára látogatóknak. A várostörténeti kiállításnak ad helyet a megújított Kállay-ház is, ahova átköltözött a Kállay Gyűjtemény. A jelenleg felújítás miatt zárva tartó Jósa András Múzeumban az elmúlt években több olyan kiállítás nyílt, amelynek 40 ezer fölötti volt a látogatottsága.

Szökőkút és városfelirat

A közterületi látványosságok is hangsúlyt kaptak az elmúlt időszakban, hang- és fényjátékkal kiegészített, egyedülálló szökőkutat építettek Sóstón, a Bujtosi Városligetben pedig egy szelfire csábító, fából készült városfeliratot helyeztek ki nemrégiben. Nyíregyháza így tehát számtalan lehetőséget kínál az ideérkezőknek, több napon keresztül is aktív kikapcsolódásra készülhetnek a városba látogatók.

Kapcsolódó galéria

Országos Tourinform Találkozó Nyíregyházán 2022