Nyelvvizsga nélkül nincs diploma?!

Diplomamentést is hirdettek

 

Évről évre egyre többen végeznek úgy főiskolán vagy egyetemen, hogy nincs nyelvvizsgájuk. 2014-ben 8500-an, 2015-ben közel 9400-an, 2016-ban pedig 11 700-an nem tudták átvenni oklevelüket, mert nem volt meg az államilag elismert nyelvi bizonyítványuk. A kormány a helyzetre reagálva még 2014-ben indította el a mintegy 2,5 milliárd forintos Diplomamentő Programot; ingyenes nyelvi képzéseket hirdettek az érintetteknek. Ám alig tízezren vettek részt a kurzusokon és közülük mintegy 6400-an szerezték meg a diplomához szükséges nyelvvizsgát. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében négy városban csaknem 40 képzés indult el, Nyíregyházán az egyetem összesen 7 kurzust koordinált. De még így is sok az olyan hallgató, aki ugyan záróvizsgázhat, ám oklevelét nem veheti át.

 

Eredményes nyelvtanulás

 

Az ILS Nyelviskola vezetője, Császár Zoltán elmondta, hosszú évek óta probléma az, hogy sokan azért nem tudják átvenni diplomájukat, mert nincs nyelvvizsgájuk. Szerinte lényeges, hogy minél hamarabb, 7. vagy 8. osztályban elkezdődjön a tényleges és intenzív nyelvtanulás, lehetőleg kis létszámú, aktív csoportban. Fontos, hogy milyen módszertannal dolgozik a csoport – a szakember úgy véli, az egyik legeredményesebb, ha beszédorientált a nyelvi képzés.

 

Felvételi? Csak nyelvvizsgával

 

Az Oktatási Hivatal adatai szerint az utóbbi három évben mintegy 30 ezren azért nem kaptak diplomát, mert nem volt nyelvvizsgájuk. Pedig a 2020-as felvételin már kötelező lesz az államilag elismert nyelvi bizonyítvány megléte. A 2016-ban felsőoktatásba felvett diákok 39 százalékának nem volt nyelvvizsgája. A Nyíregyházi Egyetemen 50 százalék feletti volt a nyelvvizsga nélkül felvettek aránya. Az új felvételi követelménnyel kapcsolatosan a kormány úgy döntött, feltérképezi a középiskolás gyermekek nyelvtudását. Egy júniusban megjelent kormányhatározat szerint az idegennyelv-oktatás helyzetének országos felmérést 2018. február 28-áig kell elvégezni, majd június végéig az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Nemzetgazdasági Minisztériumnak stratégiát kell alkotnia az iskolai nyelvoktatás 2018 – 2027 közötti fejlesztésére. A most szeptemberben kezdődő tanév első félévében mintegy 70 közép- és 100 általános iskolában 17 ezer diákot vonnak be a felmérésbe. A nyelvvizsga nélkülieket tovább segítik, hiszen az első nyelvvizsga megszerzése a tervek szerint jövő év elejétől ingyenes lesz a 35 évesnél fiatalabbaknak.

Dér Vivien