Nyelvtanulás akár otthonról is – A home office idején több a lehetőség
Nyelvtanulás akár otthonról is – A home office idején több a lehetőség

Nyelveket soha nem késő elkezdeni vagy újrakezdeni tanulni. A jelenlegi helyzetben, amikor nagyon sokan otthonról dolgoznak, még több időt lehet a fejlődésre, oktatásra fordítani. Az interneten számtalan segédanyag elérhető, amelyekkel a szókincset is bővíteni lehet, de a nyelvtan is elsajátítható.

Az elmúlt hetekben nagyon sokan hívták fel a figyelmet a home office előnyeire, az egyik ilyen, hogy több időt fordíthatunk a hobbijainkra vagy akár újakat is találhatunk. Sokan a nyelvek tanulását javasolták új lehetőségként, idegen nyelvek ismeretére akár egy számítógépes program, telefonos alkalmazás vagy külföldi utazás során is szükségünk lehet.

Előny a karantén

Ennek a karanténnak ami a hátránya, az lehet az előnye is, mert igazából az időbeosztásunkat sokkal jobban tudjuk most magunknak szabályozni, mint amikor kötötten bejárunk egy munkahelyre vagy kötötten tanulunk. Emiatt a nyelvtanulást is szerintem nagyon jól lehet elindítani bármikor vagy újraindítani. Nagyon jó lehetőségek vannak akár online oktatásban is, vannak olyan iskolák, akik erre szakosodtak vagy vannak olyan oktatók, akik ezt már nagyon jól művelik, illetve rengeteg olyan anyag van az interneten, amit lehet hasznosítani, és azt gondolom, hogy ezt inkább ki lehet használni, mintsem hátrányunkra válna. A nyelvoktatást is felerősíti ez a lehetőség, hiszen az egyes felületek megtalálása és az angol nyelvnek a használata itt még fokozottabb és még jobban előtérbe kerül

– mondta Lugosi Mónika, a Túróczy Zoltán Evangélikus Óvoda és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola pedagógusa.

Gyakorlatias nyelvtanulás

Ez a fajta gyakorlatias nyelvtanulás, amikor online feladatokat is megoldanak, sokkal hasznosabb lehet, mint amikor csak könyvből tanulnak nyelveket a diákok, tette hozzá Lugosi Mónika. Attól sem kell tartani, hogy a nyelvtan elsajátítását és oktatását háttérbe szorítják ezek a lehetőségek.

Elsajátítható a nyelvtan is, egy Skype-konzultációval vagy akár egy videófeltöltéssel, ahol magyarázom a nyelvtant, tehát abszolút megoldható. Nagyon jókat láttam már az interneten, magyarázós, nyelvtani videókat, amelyeket én is megosztottam a diákjaimmal, de természetesen kell ez a személyes kontakt. Viszont a szókészletet nagyon szépen lehet fejleszteni kis történetek olvasásával, videók hallgatásával. Életkor szerint is lehet válogatni az interneten a repertoárból

– tette hozzá a pedagógus.

A nyelvtanulás nemcsak egy bizonyítvány megszerzéséig kell, hogy tartson, fontos, hogy amennyire csak lehet, használjuk a már egyszer elsajátított idegen nyelvet a gyakorlatban és a mindennapok során is.