Nyári véradás – A héten az Inkubátorházban és a Contitech gyárában lesz nyitott véradás
Fotó: Illusztráció

Nyáron is folyamatosan szervezi a véradásokat a Vöröskereszt, hiszen az időjárástól függetlenül szükséges az egészségügy számára meghatározott mennyiség. A héten Nyíregyházán az Inkubátorházban és a Contitech gyárában lesz nyitott véradás.

Heti 500 egységnyi vér szükséges a megyében az esztendő minden időszakában. Kétezer regisztrált véradó nyújtja a karját Szabolcsban, hogy semmiféle fennakadás ne legyen az egészségügyben. A Megyei Vöröskereszt kiemelt figyelmet fordít a tudatos véradók kinevelésére, a donortoborzásra.

Gurály Edina, a Vöröskereszt megyei igazgatója szerkesztőségünknek elmondta:

A nyári időszak azért szokott problémát okozni, mert a nyári hőségben sok embernek kimozdulni sincs kedve a hűvös lakásból, nem hogy elmenjen vért adni. Szívesebben vagyunk strandon, fürdőhelyeken, ugyanakkor az élet nem áll meg, folyamatosan szükség van a vérpótlásra. Vér akkor van, ha van véradó. Ez semmi mással nem pótolható anyag. Szükség van arra, hogy önzetlen segítők nyújtsák a karjukat nyáron is.

Évszaktól függő tendencia nem mutatkozik a vér- és vérkészítmények esetében.

Kampányokat szervez a Vöröskereszt nyáron is, melyet általában nyereményjátékkal kapcsolnak össze. Keresik a fesztiválokat, falunapokat, hogy a szervezők célt érjenek, ezért mennek a várhatóan nagy forgalmú helyszínekre. Így találnak egyszeres segítőkre, leépülőben viszont a tudatos, rendszeres partnerhálózat. A 80-as, 90-es években kialakult mag már olyan korba ért, akikre nem mindig lehet  számítani. Koruk, betegségük, illetve az ezzel összefüggő gyógyszerhasználat miatt.

Azért szoktuk felhívni a figyelmet nyár elején a véradások fontosságára, mert azok a véradók, akik egyébként egész évben rendszeresen járnak hozzánk, és megkeresik azokat a lehetőségeket, hogy tudjanak segíteni, vért tudjanak adni, azok is a szabadságukat töltik. Ugyanakkor nyáron többször előfordulhat olyan baleset, bármi, amikor a vér felhasználás nagyobb fokú, mint egyébként lenni szokott.

- emelte ki Gurály Edina.

Ezért fontos a folyamatos és egyenletes ellátás, nem lehet pánikszerű akciókban bízni.

A Megyei Vöröskereszt hasznosnak találja a felsőoktatási intézményekben rendszeresen szervezett véradó napokat, illetve köszöni azoknak a munkahelyi partnereknek a segítségét, akik  munkaidőben is fogadják a Vöröskereszt dolgozóit. A terv szerint naponta két helyszínen kell megjelenniük. Ezen a héten Nyíregyházán az Inkubátorházban és a Contitech gyárában fordulnak meg a vöröskeresztesek nyitott véradáson. Az előbbi helyen szerda délután, az utóbbin pedig pénteken, délelőtt.