Nyári tábor a Kállay Gyűjteményben – Történelmi kalandozás Kállay Miklóssal
Fotó: Szarka Lajos

Első alkalommal hirdet nyári tábort a Kállay Gyűjtemény. A Történelmi kalandozás Kállay Miklóssal címet viselő, ötnapos tábor két turnusban indul. A szervezők célja, hogy a gyerekek minél szélesebb körben megismerjék a Kállay család történetét, mindeközben izgalmas, vármegyebeli kirándulásokkal színesített élményben lehessen részük.

 

Történelmi kalandozások Kállay Miklóssal – ezt a címet viseli a Kállay Gyűjtemény nyári tábora, ahova harmadik és nyolcadik osztály közötti gyermekeket várnak. Első alkalommal szervez tábort a gyűjtemény, az előkészületek már hónapokkal ezelőtt megkezdődtek a vezetősége és a múzeumpedagógusok által, így már a teljes programterv összeállt. A szervezők célja, hogy a táborban részt vevő gyermekek minél szélesebb körben megismerjék a Kállay család történetét, mindeközben izgalmas, vármegyebeli kirándulásokkal színesített élményben lehessen részük.

– A Kállay Gyűjtemény ebben az évben Történelmi kalandozások Kállay Miklóssal címmel nyári tábort hirdetett meg. Ez tulajdonképpen egy próba jellegű dolog, hiszen mi már 2020 előtt is szerettünk volna tábort létrehozni, de akkor még a körülmények nem voltak méltóak ahhoz, hogy ezt meg lehessen szervezni. De 2020 júniusában átköltöztünk ebbe az ultramodern, digitális eszközökkel felszerelt interaktív múzeumba, és most úgy döntöttünk, hogy elindítjuk a tábort – tájékoztatott Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény gyűjteményvezetője.

A tábor két turnusban indul, július 24-e és 28-a, illetve július 31-e és augusztus 4-e között. A programok hétfőnként fél 8-kor kezdődnek és péntek késődélutánig tartanak. Az első napon a tervek szerint a fő bázis a Kállay Gyűjtemény lesz, itt a táborozók megismerkednek a múzeummal, felfedezik az interaktív Várostörténeti kiállítást, majd városi sétára indulnak Kállay Miklós nyomában és egy foglalkozás keretében megismerkedhetnek a városi könyvtárral, de számos izgalmas élményben lesz részük az öt nap alatt.

– A programban benne van többek között a Kállay Gyűjtemény és a Várostörténeti kiállítás anyagának megismerése, hiszen szeretnénk, ha már ez a korosztály is fogékony lenne a történelemre, illetve megismerné a város történetét. A történelembe szeretnénk belevonni a gyerekeket, de rengeteg olyan programot is szerveztünk, ami a 3–8. osztályos diákok számára elégséges lesz. Hiszen ebben benne van a nagyhalászi Csuha-Kállay Kúria látogatása, a kállósemjéni Kállay kúria megtekintése, mindenütt kézműves foglalkozások lesznek, interaktív foglalkozásokat fogunk tartani. Nagyon jó a kapcsolatunk a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Vadászkamarával, egy napra oda is el fogunk látogatni, ott solymászkodással, vadgazdálkodással, gondozással fognak megismerkedni a gyerekek. De lesz szabadtéri program is, játszóházat szervezünk, étkezést biztosítunk, tehát próbálunk minden kritériumnak megfelelni, hogy jól érezzék magukat a gyerekek – emelte ki Dohanics László.

Élményekkel és hasznos tudással teli hét vár tehát a Történelmi kalandozás Kállay Miklóssal tábor résztvevőire. A turnusokat 25 fős csoportokra tervezték a szervezők, jelentkezni június 30-ig lehet.