Nyári ovi Nyíregyházán: folyamatos az ellátás

Meleg, nyári délelőtt volt, amikor az Eszterlánc Északi Óvodába látogattunk. Készültek a homoksütemények a fedett homokozóban, fiúk fociztak az ovi-foci pályán, mások pedig jókedvűen hintáztak a hűvös óvodaudvaron. A játék közben nem számított az, ki melyik nevelési intézménybe jár év közben, nagy egyetértésben mulatták az időt a gyerekek óvónők védő tekintete mellett. Július 20-ától volt váltás a város fenntartásában működő óvodáknál, amelyek két ütemben zárnak be a nyár folyamán: június 15-étől július 17-éig, illetve július 20-ától augusztus 21-éig. Ellátás nélkül azonban nem maradnak a kicsik, hiszen az éppen zárva tartó óvodák helyett ügyeletes intézmények biztosítanak folyamatos gondozást. A szülők gyermekeik óvodájában kaptak felvilágosítást arról, melyik intézmény ad ügyeletet a nyári szünetben.

 

Az ellátást időben kell igényelni

 

Szikszainé Kiss Edit, az Eszterlánc Északi Óvoda intézményvezetője azt mondta, minden gyermeket szívesen látnak óvodáikban, a szülőknek mindössze egy fontos feladatuk van. Az, hogy az étkezés biztosítása miatt időben jelezzék, mikor szeretnék igénybe venni az ellátást. A vezető hozzátette, ehhez elegendő, ha telefonon teszik meg a szülők, akinek viszont határozata van arról, hogy a gyermek ingyenes étkezésben részesül, a dokumentumot el kell hozni az óvodába.

Július 20-án az Eszterlánc Északi Óvoda intézményei közül bezárt a Kerekerdő Óvoda, a Krúdy Gyula utcai telephely, a Ferenc körúti és az Állomás utcai Óvoda. A nevelési év közben oda járó gyerekeket a Nyitnikék, a Napsugár, a Kollégium utcai, az Etel közi és a Tas utcai intézmények fogadják.

 

Szünet alatt felújítás

 

Mint az elmúlt évben, most is felújítási munkák kezdődnek a zárva tartó óvodákban. 2014-ben 9, gyermekekkel foglalkozó intézmény újult meg Nyíregyházán összesen 600 millió forint értékben. A fejlesztéssorozat keretein belül az Eszterlánc Északi Óvoda két tagintézményében, a Krúdy Gyula utcai telephelyen, valamint a Napsugár Tagintézményben korszerűsödtek a gyermeknevelés körülményei.

[REKLAM]

Az óvodák megújítása idén folytatódik: az öthetes leállás alatt a Sóstói úti Kerekerdő Óvodában lesz nagyobb felújítás, a Ferenc körúti intézményben pedig szigetelik a tetőt. A többi helyen tisztasági festések, karbantartási és javítási munkák, valamint fertőtlenítések zajlanak. A kisebb feladatokat az óvodák saját költségvetésükből, a nagyobbakat pedig az önkormányzat finanszírozza. Augusztus 24-ére minden városi fenntartású óvodában visszaáll a rend, akkortól mindenhol a megszokottak szerint fogadják a régi és az új óvodásokat.

Mikita Eszter