Nyári Evangélikus Pedagógus Akadémiának ad otthont Nyíregyháza
Fotó: Szarka Lajos

Az ország különböző városaiból érkezett mintegy 300 tanár és tanító szakmai és szabadidős programjai között szerepel a digitális világ témakörében bemutatott plenáris előadássorozat, pedagógus kitüntetések átadása, gálaműsor, városi és megyei kirándulás, illetve a csütörtöki zárónapon az Esélyteremtő Együttműködésről szóló Szakmai Konferencia.

bb mint 20 éve, amióta léteznek evangélikus köznevelési intézmények, rendszeresen megszervezik a Nyári Evangélikus Pedagógus Akadémiát. Így került Bonyhád, Miskolc, Gyömrő, Mezőberény vagy Kiskőrös után Nyíregyházára a nyári program. Városunkban 1200 gyerek tanul és nevelkedik három evangélikus intézményben, de szólni kell a Nyíregyházi Egyetemen működő Roma Szakkollégiumról is. Büszkén valljuk magunkat e közösség tagjának - jelentette ki hétfőn délután köszöntőjében Kocsisné Sárossy Emőke, a Túróczy Zoltán Általános Iskola igazgatója.

Varga Márta, a Magyarországi Evangélikus Egyház Nevelési, Oktatási Osztályvezetője azt mondta:

Az idei konferencia témája a digitális pedagógia, hiszen a XXI. században az evangélikus intézményeknek is fel kell arra készülniük, hogy meg tudjanak újulni a pedagógiai módszerek területén is. Ehhez a Magyarországi Evangélikus Egyház nem csak anyagi támogatást adott az elmúlt tanévben az oktatási intézményeknek, hanem továbbképzéseket is szervezett, illetve ez a három nap is ennek a megújulásnak a jegyében fog telni.

Nyíregyháza 41 köznevelési intézményéből 8 egyházi fenntartású.

Ahogy a polgármester fogalmazott, fontos, hogy a gyerekek, a jövő generációja is megtapasztalja a közösségépítés élményét, erre adnak lehetőséget az egyházi közösséghez tartozó iskolák is. Emellett utalt a város evangélikus gyökereire.

Ha a városházára eljönnének, ott kiraktuk a régi polgármesterek festményeit. 1873-ig Nyíregyházának csak tirpák, azaz evangélikus vallású polgármestere volt. Mind jogász volt, és diplomáját mind Eperjesen szerezte. Ezek a polgármesterek nagyon képzettek voltak és legalább 3 nyelvűek, hiszen a magyar és a szlovák mellett a német, és aki jogot tanult, annak a latin is a nyelve kellett legyen.

A hétfői nyitónapon Dr. Fabiny Tamás elnök-püspök áhítatával indult az Akadémia.

A magyarországi evangélikus egyház mindig élenjáró volt abban, hogy korszerű pedagógiai eszközöket alkalmazzon. Ennek a veszélyeire is fel kell készülni! Ha avatott kezekbe kerülnek,  ennek előnyeit fogják élvezni a diákok. E gondolatok és a keddi kirándulás után szerdán az evangélikus nagytemplomban okos telefonokról, XXI. századi kompetenciákról, az algoritmikus gondolkodásról, illetve a nyelvi órák digitális feladatairól, vagy a nyomódúc hatásáról és a közösségi média erejéről szólnak az előadók a Nyári Evangélikus Pedagógus Akadémia programjában.

Kapcsolódó galéria

Nyári Evangélikus Akadémia 2019