Nyári diákmunka Nyíregyházán – 375 fiatalt fogadnak az önkormányzat intézményei
Fotó: Illusztráció

375 fiatalt fogadnak az önkormányzati intézmények Nyíregyházán a nyári diákmunka programban. Jelentkezni olyan 16 és 25 év közötti tanulók tudnak, akik nappali tagozatos jogviszonnyal rendelkeznek. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében összesen 3900 fiatal dolgozhat a nyári program keretében 2021-ben.

Június 15-én, kedden indult a jelentkezés a 2021-es diákmunka programra. Az önkormányzat feladata akkor kezdődik, miután a diákok beregisztráltak a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályánál. Ezt Nyíregyházán a Szabadság tér 2. szám alatt találják a fiatalok. A diákok két turnusban, 20-20 napot dolgozhatnak az intézményekben, első körben július 5-én, hétfőn kezdődik a program Nyíregyházán.

Tapasztalatszerzés

„A diákoknak jó, ha beleszimatolnak egy munkahelyi légkörbe, jó, hogy munkatapasztalatot szereznek, belekóstolnak, és úgy tehetik ezt meg, hogy egy kis pénzt kereshetnek. A napi hat órai munkáért hozzávetőlegesen bruttó 75 ezer forint az ő díjazásuk, egyes ágazatokban, mint például a turizmus vagy a mezőgazdaság, ott lehet a teljes nyolc órai foglalkoztatást alkalmazni, ott nyilván magasabb bérért. A munkatapasztalat miatt érdemes tehát a diákoknak és hasznosan tölthetik el a nyár egy részét, emellett megkeresik a másik felére a pénzt arra, hogy esetleg szórakozzanak vagy éppen utazzanak” – mondta Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere.

Nappali tagozatosok jelentkezhetnek

Az állami finanszírozás mellett a nyíregyházi önkormányzat is hozzájárul anyagilag ehhez a programhoz. Jelentkezni azok a 16 és 25 év közötti diákok tudnak, akik nappali jogviszonnyal rendelkeznek valamelyik oktatási intézményben. A tapasztalat azt mutatja, az intézmények számára is kedvező a diákmunka program, a nyári szabadságolás idején nagyban megkönnyítik a munkát a fiatalok

Több helyszín

Nyíregyházán összesen kilenc helyszínen lehet munkát vállalni: Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában, az Eszterlánc Északi Óvodában, a Tündérkert Keleti Óvodában, a Gyermekek Háza Déli Óvodában, a Búzaszem Nyugati Óvodában, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóságnál, a Jósa András Múzeumban, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban, illetve a Váci Mihály Kulturális Központban.

Népszerű a program

„Nagyon népszerű az önkormányzati diákmunka program, hetekkel korábban jönnek a telefonok, hogy lesz munka, mi lesz a munka, mik lesznek a feltételek. A diákok már nagyon várják és én azt javaslom, hogy igyekezzen, akinek komoly a szándéka és ne hezitáljon a döntéssel, mert valóban, hogy ha a mi létszámkeretünk – ami hozzávetőlegesen 375 fő – betelik, akkor azt kell mondanunk a 376.-nak, hogy sajnos nem tudjuk fogadni” – tette hozzá az alpolgármester.

Nyíregyházáról és nyolc, a város vonzáskörzetéhez tartozó településről várják a diákokat a nyíregyházi önkormányzat intézményeibe. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében összesen 3900 fiatal dolgozhat a nyári program keretében 2021-ben.