Nyári bőrvédelem
A barna bőr még mindig vonzó, ezért a nyári időszakban gyakrabban napfürdőzünk. A kellemetlen bőrbetegségek és az esetleges rákos elváltozások megelőzése érdekében azonban érdemes körültekintőbben védekezni a nap káros hatásaival szemben.

A bőr öregedését 20 százalékban a genetika határozza meg, 80 százalékban azonban az úgynevezett fényöregedés. Ez azt jelenti, hogy összeadódnak azok az időszakok, amelyeket életünk során a napon töltöttünk. Minél nagyobb ez az időtartam, annál nagyobb az esélye valamilyen kóros bőrelváltozásnak.

Jótékony fény

Szinte mindenhol a nap káros hatásairól lehet csak hallani, ugyanakkor a napfény az emberi szervezet egyik jótevője, nélküle ugyanis képtelenek lennénk D-vitamint előállítani.

UV-A, UV-B

Mindannyiunkat ér napfény, munkába menet, séta közben, szabadtéri sportolás alkalmával és még számos rövid ideig tartó tevékenység során. Ezen időszakok alatt azonban nem kap akkora dózist a bőrt, hogy komolyabb károsodást szenvedjen. Azok azonban, akik kénytelenek huzamosabb időt akár munkavégzés során a napon tölteni, vagy nyaraláskor szándékosan órákon át napfürdőznek, több napon keresztül, vagy rendszeresen járnak szoláriumba, sokkal inkább ki vannak téve a káros sugaraknak. Az UV-A sugárzás bizonyos szempontból alattomosabb, mint az UV-B, ugyanis nincs azonnali, látványos hatása, így nem tudjuk mikor kaptunk belőle káros mennyiséget. Amíg bőrünkön égés, bőrpír formájában megérezzük az UV-B hatását, az UV-A rombolását csak évekkel később vesszük észre, amikor a bőröregedés hirtelen megindul.

Bőrrákveszély

A fehérbőrű lakosság körében a rákos megbetegedések közel 40 százalékát teszi ki a bőrrák. Magyarországon az elmúlt 20 esztendőben duplájára nőtt a bőrrákos megbetegedések száma. Ennek oka egyrészt az, hogy a világos bőrt jobban kell védeni, mint a sötétebbet, másrészt, hogy a megelőzésre kevesen fordítanak figyelmet – hangsúlyozta dr. Együd Katalin bőrgyógyász.

Megelőzés

A preventív gondolkodás, annak, aki ügyel bőre egészségére, már reggel a fürdőszobában megkezdődik. Olyan arckrémmel indítsuk a napot, amely fényvédőt tartalmaz, a nyári időszakban ugyanis az erősebb napsütés miatt megfelelő védelem hiányában jobban ráncosodik a bőr. A napvédő kozmetikai termékeket legalább a napfürdőzés megkezdése előtt 30 perccel vigyük fel a bőrre. Felhős időben is kenjük be magunkat, mert a napfény azon is átszűrődik és ugyanúgy károsítja a védtelen bőrt.

Fokozatosság

A védelem mellett a fokozatosság is igen fontos – hangsúlyozza a szakember. Nyaralás alatt, de itthon is ügyeljünk arra, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá a bőrt a napfényhez. Akik gyakran csobbannak, tartsák észben, hogy valahányszor kijönnek a vízből, a bőrt annyiszor kell újrakenni. A napfürdő után a bőrnek hidratálásra van szüksége, testápolóval, napozás utáni kozmetikumokkal pótolható az elvesztett vízmennyiség.

Anyajegyvizsgálat

Tíz perc, fél óra naptej nélküli napozás könnyen leégéshez vezethet, ami önmagában is kellemetlen, de ha valaki nem megfelelően védi bőrét, a napozás súlyosabb következményekkel is járhat. Az erős napfény hatására a meglévő anyajegyek mellé újabbak alakulhatnak ki, amelyek akár rosszindulatú elváltozásokká is válnak.

Melanoma – bőrrák

Bármennyire is szeret valaki napozni, 11 és 15 óra között ne tegye, hiszen ebben az időszakban nagyon erős az UV sugárzás, amely bőrrákot okozhat. A melanoma a bőrrák legagresszívabb és legveszélyesebb formája. Melanomára utalhat, ha megváltozik az anyajegy színe, pigmentációja, felszíne vagy alakja. Gyanúra adhat okot már az is, ha változik az anyajegy határa, emellett terjedni, növekedni kezd a bőrfelszínen. Amire oda kell figyelni, az a nagyon fekete, barna anyajegy, amely különösen sötét vagy esetleg kifekélyesedik. Fontos, hogy amennyiben ilyennel találkozunk, azonnal forduljunk orvoshoz.

Óvjuk a gyermekeket!

A kisgyermeket soha ne vigyük ki a napra fejfedő és vékony, könnyű ruha nélkül, s természetesen esetükben is mindig használjunk napvédőt, lehetőleg a legmagasabb faktorszámút. Ugyanez érvényes a felnőttekre is. Kalap, könnyű, nagyméretű kendő, vagy az egész testet betakaró lenge nyári ruha még a szaharai forróságban is védelmet nyújt a leégéssel szemben.

Igyunk vizet!

Mindezeken túl a bőséges folyadékbevitel is fontos kelléke a napon eltöltött időszaknak, arról sem szabad megfeledkezni – tette hozzá a szakember.

Piszár Tünde