Növelendő a megújuló energiák felhasználásának mértéke a Szövetségben programja szerint

Sajtótájékoztatót tartott kedden a Szövetségben Nyíregyházáért, melyen a hat ellenzéki pártot és két szervezetet tömörítő szerveződés MSZP-s polgármesterjelöltje, Jeszenszki András bejelentette, 45 pontos tervvel indulnak az önkormányzati választáson. 

A programbemutató sajtótájékoztató-sorozat újabb alkalmán dr. Pápai László kapott szót, aki környezetvédelmi és lakásgazdálkodási tervekről nyilatkozott. Az ellenzéki képviselőjelölt azt mondta, Nyíregyházán szél- és napenergiával lehet csökkenteni a széndioxid kibocsátást és el kell érni, hogy a legszegényebbek is támogatást kapjanak a fűtési rendszerük korszerűsítéséhez. Emellett pedig arról is beszámolt, hogy segíteni kívánják a fiatalok lakáshoz jutását, növelnék a bérlakás állományt és nyugdíjasházakban helyeznék el az időseket. Dr. Pápai László a környezetvédelmi intézkedések fontosságát hangsúlyozta, szerinte az épületek hőháztartását javító beruházások, pályázatok mindegyike a közintézményekre terjedt ki a közelmúltban, szorgalmazná ennek széleskörűvé tételét. Szerinte nem egyéni megoldásokban kell gondolkozni, hanem például napelem-telepekben.

Dr. Pápai László, a Szövetségben Nyíregyházáért képviselőjelöltje azt mondta:

A szénmonoxid kibocsátásának csökkentése azért alapvető kérdés, hiszen a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását, ha csökkenteni tudjuk, akkor a hőenergia-felhasználás, illetve a közlekedés által okozott környezetszennyezés mértékét fogjuk tudni csökkenteni, ezzel elősegíteni, hogy a felmelegedés lassúbb legyen. Jelentősen kell növelni ennek megfelelően a megújuló energiák felhasználását, itt elsősorban a napenergia és a szélenergia az, ami segítségünkre lehet. Mindkét lehetőség a villamosenergia-termelés növekedését fogja jelenteni, ami meg azért lenne fontos, hogy ezzel tudnánk kiváltani a fosszilis tüzelőanyagoknak a felhasználását.