Növekvő ösztöndíjak – A Nyíregyházi Egyetem négyezer hallgatóját is érinti a változás

2019. február 1-től 8 százalékkal, egy évvel később további csaknem 30 százalékkal emelik a felsőoktatásban egy főre számított normatív hallgatói támogatást.

– szerepelt a hír a Magyar Közlöny 194. számában.

Vajon hogyan érinti ez a Nyíregyházi Egyetem hallgatóit? Erről kérdeztük a döntéshozókat.

Megyesi Zoltán, a Nyíregyházi Egyetem Hallgatói Szolgáltató Központ vezetője elmondta:

A hallgatói normaíva összege már hosszú évek óta, pontosan 2008 óta nem emelkedett. Ez 119 ezer Forint volt. 2019. február 1-től 128 ezer 520 forintra fog emelkedni, illetve egy évvel később 166 ezer 600 forint lesz. Ezáltal a hallgatói ösztöndíjak is jelentős mértékben emelkedni fognak.

A tanulmányi ösztöndíj lehet alap és differenciált. Viszonylag összetett számítás szerint figyelembe kell venni a tanulmányi átlagot és a kredit összeget, illetve a szak átlagának értékét. Ez változó, hiszen a tanítóknál más az átlag, mint mondjuk a programtervező informatika szakon.

Ezeket a számításokat a Hallgatói Önkormányzat tagjai végzik az intézményi szabályzat szerint.

A tanulmányi támogatás viszont nem lehet alacsonyabb a hallgatói normatíva 5 %-nál, ami jelenleg 6 ezer forint körüli összeg, jövő februártól pedig 8 ezer forint fölé emelkedik az állami ösztöndíjas hallgatók esetében.

Nagy Arabella Henrietta, a Nyíregyházi Egyetem Hallgatói Önkormányzati Testületének elnöke kiemelte:

Előző félévben is beszámolhattunk arról, hogy a szociális ösztöndíjak mértéke 40 %-kal növekedett. Ez a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferencia jövőkép programjának köszönhető. Ennek következő programjaként a teljes hallgatói normatíva is emelésre kerül, két lépcsőben. Most és jövő februárban. Mivel összhallgatói normatíváról beszélünk, így minden ösztöndíj formát érint – tanulmányi, szociális – ezen belül az első évesek alaptámogatását, a rendkívüli szociális ösztöndíjat, a demonstrátori, a kulturális, illetve a sport ösztöndíjakat is.

Míg a tanulmányi ösztöndíj az eredmények szerint alanyi jogon jár, addig a szociális ösztöndíjat félévente igényelni kell. A rászorultság alapján adható minimum összeg a Nyíregyházi Egyetemen eddig 12 ezer Forint volt, melyet szeptemberben 18 ezerre emeltek, a maximum 34 ezer Forint lett. A következő félévben a Hallgatói Önkormányzati Testület honlapján jelenik meg az adatlap. A rászorultság szerint igényelhető támogatáshoz csatolni kell a szülők jövedelem és munkáltatói igazolását, a testvérek adatait, tehát ez egy sokrétű számítás eredménye.

 

Matyasovszki Edit