Női konferencia – női esélyek

A Női Tagozat elődszervezetei az egyenlő bánásmód jegyében több évtizede képviselik a munkavállaló nők speciális érdekeit, és kiemelt hangsúlyt fektetnek a folyamatos tudás átadására. Nyíregyházán ennek jegyében szervezett konferenciát a Magyar Szakszervezetek Női Tagozata, ahol az érintettek közösen egyeztettek a gondokról, amelyeket aktuálisnak tartanak, hiszen szerintük a munka világa nem teremt egyenlő esélyeket.

 

Hátrányban a nők

 

Hercegh Mária, a MASZSZ Női Tagozatának elnöke kifejtette, a nők a munkaerőpiacon még mindig hátrányban vannak: okozza ezt a törvénykezés, a munkáltatók hozzáállása és okozzák maguk a nők, akik gyakran képesek belemenni olyan diszkriminatív helyzetekbe, amelyek hátrányt generálnak számukra. Az elnök hozzátette, ez jelenthet kevesebbet bérben, pozícióban, karrierben, de mindezeken túl is nagyon sok diszkrimináció éri a nőket.

További képekért kattintson a fotóra!

A női foglalkoztatással kapcsolatban elhangzott, hogy a nők eleve hátránnyal indulnak a munkaerőpiacon, hiszen ha fiatal, nincs tapasztalata, ha gyermeket vállalna, vagy gyereke van, a legtöbb munkáltató nem tolerálja.

 

Nem megoldás a részmunkaidő

 

A Magyar Szakszervezetek Szövetségének Női Tagozata 2016-ban célul tűzte ki, hogy a nők foglalkoztathatóságát az érdekvédelem asztalára teszik. Azt szeretnék, ha nem lennének bérkülönbségek férfiak és nők között Magyarországon, hiszen ha egy nő egy életen át kevesebbet keres, akkor kevesebb nyugdíjra is számíthat. Az eseményen elhangzott, az Európai Uniótól Magyarországra is megérkezett már az az ajánlás, amelynek értelmében egyensúlyba kell hozni a két nem közötti bérkülönbségeket. A szervezet nem tartja megoldásnak a részmunkaidős foglalkoztatást, hiszen azt mondták, egyrészt a munkáltatók sem preferálják, a munkavállalók pedig nem tudnak megélni kevesebb munkából származó bérből.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)