Népszerű az e-SZJA rendszer – Kiemelkedő eredmény: másfél millióan használták a felületet

Több mint 30 százalékkal nőtt az e-SZJA rendszert használók száma, az idén 1,5 millióan, míg tavaly 1,1 millióan nyújtották be határidőre ezen a rendszeren keresztül a személyi jövedelemadó bevallásukat. Az e-SZJA mintájára a kormány következő célja az, hogy 2021-től már a vállalkozásokat is segítse a NAV a tervezetek elkészítésével.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal idén mintegy 5,5 millió magánszemélynek készítette el az adóbevallási tervezetét, amelyek jelentős többsége keddtől érvényes bevallássá vált. Az e-SZJA rendszerén keresztül keddig 1 452 000 adóbevallás érkezett be, a tervezetet 950 ezren fogadták el módosítás nélkül. 483 ezren módosították, kiegészítették a bevallásukat, amelynek legjellemzőbb oka a családi adókedvezmény érvényesítése volt. Az adatok azt mutatják, hogy a lakosság körében egyre népszerűbbek az egyszerű, online megoldások, idén már csak minden ötödik bevallást küldték be papíron.

A vállalkozásokat 2021-től segíti a NAV

Egyre jobban nő az adótudatosság is. Az adófizetők idén több mint 30 százalékkal több rendelkező nyilatkozatot adtak le elektronikus úton adójuk egy százalékáról, mint tavaly. Az online felületen keresztül tavaly 746 ezren nyilatkoztak adójuk 1 százalékáról, idén 977 ezren. Az e-SZJA mintájára az a cél, hogy 2021-től már a vállalkozásokat is segítse a NAV a tervezetek elkészítésével. Idén egy nagy lépést tettek ebbe az irányba azzal, hogy a jövedékiadó-bevallást az adóhatóság készíti, a tervezetét megküldi az érintetteknek. Tavaly egymillióval tovább bővült a kör, amikor a munkáltatók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek helyett is dolgozott a NAV.

Kiemelkedő a hazai rendszer

A magyar szja-rendszer nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedik. A hasonló rendszert kínáló országok egyikében sem olyan teljeskörű, mint a magyar. Máshol általában csak a bérekre koncentrálnak, ezzel szemben a magyar adóbevallási tervezet a béreken kívül az összes olyan jövedelmet tartalmazza, amelyről az adóhatóságnak van információja. Mindezek mellett a hazai rendszer egyedülálló a kedvezmények kezelésében is, például a családi adókedvezmény és az első házas kedvezmény is szerepel a tervezetben. Ha azt látja az adóhatóság, hogy önkéntes pénztárba történt befizetés, akkor annak a kedvezményét is automatikusan felajánlja a rendszer a magánszemélyeknek.