Népszerű a távhőszolgáltatás – Nyíregyházán is nőtt a fogyasztók száma

Az elmúlt években országosan nőtt a távhőfelhasználók száma. A távhő a magyar családok, közintézmények és egyes gazdasági szereplők biztonságos és környezetkímélő, fűtés- és melegvízellátását meghatározó energiaforrása. A távhővel ellátott települések száma megközelíti a százat, az érintett háztartásoké pedig meghaladja a hatszázötvenezret. A felhasználók számának növekedése mellett, a piacbővülésnek és a folyamatos korszerűsítéseknek köszönhetően egyre több a felhasználói hőközpont is. A távhőtermelők által felhasznált energiahordozók vizsgálata azt mutatja, hogy bár még mindig a földgáz felhasználása a legjellemzőbb, a napenergia termikus hasznosítása mellett a geotermikus energia is egyre növekvő szerepet tölt be. Utóbbi felhasználása két év alatt 60 százalékot emelkedett.

Nyíregyházán is nőtt a fogyasztók száma

Joó László a Nyírtávhő kft. ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy a nyíregyházi szolgáltató földgáz felhasználásával kapja az energiát, 16 ezer lakossági és közel ezer közületi fogyasztójuk van. A társaság stratégiai célja az energiahatékonyság javítása, amit a rendszer korszerűsítésével és a távhőfogyasztók számának bővítésével érhetnek el. Az elmúlt évben a Szegfű utcai vezeték földbe helyezésével lényegesen csökkent a hálózati hőveszteség, emellett 2016-tól a belvárosban öt nagy közületi fogyasztót kapcsoltak a rendszerre. Ez folytatódik az idén, az új városi uszoda is távhőt használ majd, közel 2 megawatt hőenergiával.

Az ügyvezető a január elejei hideg időjárás kapcsán elmondta, a tervezett 2 Celsius fokos napi átlaghőmérséklet -1 lett, persze ez a Nyírtávhő kft.-nek nem jelent problémát, hiszen a rendszert ennél jóval hidegebbre méretezték. A fogyasztás természetesen megnőtt, a hálózat hiba nélkül üzemel, minden fogyasztói igényt ki tudnak elégíteni.

 

Szoboszlai Tibor