Népi hagyományok, hiedelmek júniusban! Medárdtól Péter és Pál napjáig!

Kedden beköszönt a június, ehhez a hónaphoz pedig számos népi hagyomány, és hiedelem fűződik. Összegyűjtöttük a legismertebbeket.

 

Június 8.- Medárd napja

Közismert időjárásjósló nap. A népi megfigyelések szerint ekkor lehűlésre lehet számítani, és ha esik az eső Medárd napján, akkor negyven napig esni fog. Ha viszont száraz, meleg az idő, a folytatás is hasonló lesz.


Június 10. – Margit napja

Szent Margit vértanú ünnepe. A néphagyomány szerint ezen a napon nem ajánlott kinyitni az ablakot, mert sok légy lesz az egész évben, viszont ajánlatos elültetni a retket, a káposztát és a lent.


Június 13. – Páduai Szent Antal napja

A római katolikus egyház fő „alamizsnásmesterének”, Páduai Szent Antal ferences rendi szerzetesnek az ünnepe. Somogyban e nap összekapcsolódott a szőlőhegyi munkák tilalmával is.


Június 15. – Vid (Vitus, Vida) napja

A dél-dunántúli hagyomány szerint ezen a napon a gabonanövények befejezik a növekedést, ezt követően már az érés időszaka következik.

 

Június 24. – Szent Iván napja

Szent Ivánnak névnapja előtti éjszaka az esztendő legrövidebb éjjele. A napfordulókat a kereszténység előtti időkben is megünnepelték, ilyenkor a Nap évenkénti megújulását kívánták mágikus úton elősegíteni. A keresztény egyház Szent Jánost tette a nap védőszentjévé, a nyári napforduló ünnepe az 5. században lett Keresztelő Szent János ünnepe. A keresztény ünnepnap magába olvasztotta a régi hiedelmeket és rítusokat, így a Szent Iván-éji tűzgyújtás szokását is. Erről a tűzről azt tartották, hogy megvéd a köd, a jégeső, a dögvész ellen, és elősegíti a jó termést. Somogyszentpálon Szent Iván dologtiltó nap volt. Ködös, nyirkos idő esetén azt feltételezték, hogy férges lesz a gyümölcs, és nem lesz szőlőtermésük.

 

Június 27. – László napja

Az e naphoz fűződő termésjósló regula azt tartja, hogy „ha villámlik László napja, üres marad az abrakostarisznya”, vagyis gyenge zabtermés várható.


Június 29. – Péter és Pál napja

A hagyomány szerint Szent Péter és Szent Pál apostolok ezen a napon szenvedtek vértanúhalált. A magyar nyelvterületen úgy tartották, hogy a búza töve ekkor megszakad, kezdődhet az aratás. A hiedelem szerint, amelyik legény vagy leány elsőként hallja meg a harangszót, az abban az évben biztos megházasodik.

 

A hagyomány szerint nem ajánlott ebben a hónapban sózott és füstölt húst enni, helyette inkább salátát jó fogyasztani. Este nem árt lábat mosni, vacsora után almát enni, forralt tejet inni. Aki gyümölcshozó Szent Iván havában született, tompa elméjű, kába fejű, viszont jó kedélyű, csacsogó, szeles, nagyravágyó, nagyivó és hirtelen haragú.