Nemzetköziesítés az egyetemen: 17 ország vendégei Nyíregyházán
Fotó: Szarka Lajos

Algéria, Angola, Argentína. Így indul a névsor, és úgy végződik, hogy Nigéria, Vietnam, Jemen. A magyar kormány által támogatott nemzetköziesítési program során kerültek külföldi diákok a Nyíregyházi Egyetemre is. Magyarul tanulnak, aztán angolul szakmát tanulnak, hogy legtöbbjük friss tudással felvértezve térjen vissza hazájába. Hétfőn délelőtt köszöntötték őket a tanulmányi épületben.

 

Van, aki a magyart, mint idegen nyelvet tanulja, másoknak csak eszköz lesz, hogy könnyebbek legyenek az itteni évek. 17 országból 41 külföldi diák érkezett a Nyíregyházi Egyetemre, hogy diplomát és tudást szerezzen. Leginkább gépészeti, gazdasági, informatikai területen tanulnak, egészségügyi vagy művészeti képzésre jelentkeznek.

Joana Marcela Ricardo egyelőre egy 8 fős csoportban tanulja a magyar nyelvet. Többen műszaki tudományra, és más területre készülnek. Ha ő befejezi az előkészítő tanulmányokat, akkor orvosnak tanul, és hazamegy Angolába.

Moyuodelen Chakladar Rakin bangladesi diák, de most Malajziából érkezett. Új vendég, és anglisztikát tanul alapszakon, majd szeretné elvégezni a mesterképzést is, utána doktorálna, szintén anglisztikából. Malajziából érkezett hozzánk, ahol egészen más az élet, mint Magyarországon. Nagyon különböző az ottani időjárás, a kultúra, de rövid idő alatt megkedvelte Magyarországot, az itteni embereket.

Helló! – köszöntött bennünket a török Sait Aral Kurt. Ő mérnöknek készül, műszaki területen fog továbbtanulni. Most még angol előkészítőre jár.

A magyar emberek nagyon vendégszeretőek. Kölcsönösen kedvelik egymást a törökökkel. A magyar lányokról meg csak annyit, hogy gyönyörűek.

Magyar népzenével és apró ajándékkal köszöntötték a vendégeket. A Nyíregyházi Egyetem rektora angolul szólt a hallgatókhoz. Ahogy fogalmazott, a nemzetköziesítés alapvető jellemzője a felsőoktatásnak szerte a világon. Hozzájárul az intézmények versenyképességéhez, itt találkozhatnak a fiatalok a kulturális sokszínűséggel, és máshol meg nem szerezhető kompetenciákhoz jutnak. Nyíregyházán vannak, akik a magyart, mint idegen nyelvet tanulják, mások itt szereznek jártasságot a hazai felsőoktatásban. Sorra bemutatkoztak a megjelentek.

„Magam ettől az évtől felelőse és szakmai vezetője is vagyok. Többféle csoportban tanulnak nálunk a hallgatók. Vannak, akik intenzív, heti 30 órás képzésben vesznek részt. Nekem az a szerencse adatott meg, hogy az elmúlt évben és most is igen jelentős óraszámban taníthatom őket. Nagyszerű élmény, amikor ezeket a fiatalokat – akik különböző kontinensekről, különböző országokból jönnek – néhány hét tanulás után már hallani tudjuk a mi szép anyanyelvünkön megszólalni” – tájékoztatott dr. Kiss Kálmán főiskolai tanár.

Érkeztek hozzánk önköltséges képzésre, Erasmus+, illetve Stipendium Hungaricum ösztöndíjat nyert hallgatók, minisztériumi támogatással. Kalandvágyból, esetleg a tudásszomj hajtja őket, vagy olyan tudást szeretnének megszerezni, amit hazájukban – békében vagy háborúban – nem érhetnek el.