Nemzetközi versenyben a Rotary – Külföldön is népszerű nyíregyházi játszótér

Gáva Attila és Balázs Tibor építészek után Kovács Rita tervező munkája kerül nemzetközi zsűri elé.

Az ország első mozgássérült és egészségek gyerekek integrált játszóterét 2016 nyarán adták át Nyíregyháza belvárosában. Csupa olyan eszköz került a Szabadság térre, mely kerekesszékkel és támbottal egyaránt megközelíthető, de örömöt okoz az ép gyerekeknek is. A város önkormányzata mellett számtalan társadalmi szervezet, cég és magánszemélyek is támogatták az építést, majd a szerelési munkákat.

Az előzményekről szólt Pták István, a Rotary Klub volt nyíregyházi elnöke:

2016 őszén a nyíregyházi Rotary Klub és Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata egy felkérést kapott a magyarországi innovációs nívódíj pályázatra. Ezt elfogadva a játszóteret beneveztük erre a versenyre és nagy örömünkre 2017 tavaszán közölték velünk, hogy a játszótér első helyezett lett.

A közterület megújítási kategóriában szerezte meg a győzelmet e közösségi tér. A hazai elismerés adott aztán lehetőséget nemzetközi pályázatra, melyet január közepén nyújtott be a városi önkormányzat és a karitatív szervezet.
Az előző évi dubaji pályázat nevezési díját nem tudta finanszírozni a Rotary Klub, de Kuala Lumpurba elkészítették az anyagot, a FIABCI támogatásával és méltányossággal.

Nagyszámú zsűri értékeli és pontozza majd a játszóteret különböző kategóriákban, és ezt követően történik majd egy eredményhirdetés. Bízunk benne, hogy a játszótér nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is megállja majd a helyét.

– fogalmazott Pták István.

Márciusban már a pontok alapján előszámításokat végezhetnek a pályázók, míg a hivatalos eredményhirdetésre csak májusban kerül sor. A győzelem nem jár anyagi javakkal, de az erkölcsi elismerésnek óriási értéke lenne a Rotary Klub életében.


Matyasovszki Edit