Nemzetközi pí-nap: matematikát ünnepelték a Nyíregyházi Egyetemen.

A nemzetközi pí-napot március 14-én világszerte rendezvényekkel, vetélkedőkkel és konferenciákkal ünneplik. A Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete 2022 márciusában csatlakozott a kezdeményezéshez. Elsősorban a matematika népszerűsítése a cél, de igyekeznek minél szorosabbra fűzni az együttműködést a helyi középiskolákkal a 3,14 bűvkörében.

A pít mindenki ismeri – jelezte nagyvonalúan a Nyíregyházi Egyetem tanára a 3,14 kapcsán – hiszen már az általános iskolában találkoztunk vele. Sokaknak rémlik valami a körrel kapcsolatban, de hogy miért ilyen fontos mindennapjainkban ez a bizonyos Ludolph-féle szám, csak kevesen értik. Pedig játékos futóversenyt, pí-te sütő versenyt is tartanak nemcsak hazánkban, hanem angol nyelvterületen is. 1988 óta szervezik március 14-én, vagy a közeli napokban szerte a világban, a Nyíregyházi Egyetem 2022-ben csatlakozott a nemzetközi ünnephez. Idén is közel 100 középiskolás jelentkezett a meghirdetett matematika versenyre. 

„Alapvetően úgy definiáljuk a pít, hogy a kör kerületének és átmérőjének a hányadosa. Ezt az emberiség évezredek óta ismeri és használja, valamiféle közelítéssel. A legelső technikai társadalmakban, Mezopotámiában, Egyiptomban, ahol építkezés volt, már használták. Mi 3,14-ként ismerjük, azért azt illik tudni, hogy ez egészen sokáig kiszámítható a mai ismeretek alapján, akár 60-70 billiárd jegyre is ismerjük a pí jegyeinek az értékeit. Ez nem annyira érdekes az átlagember szempontjából, viszont a matematika és az informatika fejlődésének szempontjából van jelentősége”

– fogalmazott dr. Blahota István, a Nyíregyházi Egyetem tanára.

Gondolkodtató, inkább érdekes feladatokat kaptak a fiatalok. A bemelegítő kérdés így szól: Bori néni pulóvert köt 40 km/órás sebességgel... hogyan változik a sebesség, ha időnként Pista bácsi is beleköt?

A rendezvény elsődleges célja az, hogy felhívja a matematika jelentőségére a figyelmet, és bevonják a középiskolásokat, a potenciális hallgatókat a campus közegébe. A fiatalokat edukálja a Medve matek, illetve a Matematika Összeköt Egyesület internetes közössége is.

„A matematikával gyakorlatilag nálunk mintegy 5-6 belső, főállású kollega foglalkozik oktatással, de külsősökkel is dolgozunk. Nem csak a saját szakjainkon belül – mintegy 8 szakot gondozunk mi –, hanem a NYE többi intézetének képzéseibe is beoktatunk. Pl. a mérnökképzés, a gazdálkodás és menedzsment szakon, sőt még a szociálpedagógiában is megjelenik a statisztika tárgy keretében a matematika”

– tájékoztatott Tanyiné dr. Kocsis Anikó egyetemi docens, a Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézetének igazgatója. A Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézetében négy szinten, nyolc szakon folyik az oktatás. A mérnök informatikustól, az informatikus könyvtároson át, az angol nyelvű programtervező informatikusig. A görög kerület szó első hangja a pí, mely a középkorból való elnevezés.

A pí különben egy transzcendens szám – mondják a hozzáértők –, végtelen számjegyeinek kiszámításával még Archimédesz is próbálkozott. Az űrkutatás, de az építészet is használja a pí értékét, tehát nagyon is hasznos és gyakorlatias szám ez a 3,14.