Nemzetközi képzőművészeti sikerek a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnáziumban
Pente Lili alkotása

A Hetedik Xu Beihong Nemzetközi Ifjúsági és Gyermek Alkotóművészeti Pályázaton vett részt a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium hat 11. évfolyamos festő tanulója.

A fő szervezők: a Xu Beihong Művészeti Bizottság, a Kínai Népi Egyetem Xu Beihong Művészeti Kutató Intézete, és a Honkongi Ifjúsági Társaság 16 ország részvételével az „Egy övezet, egy út,” program részeként tették közzé pályázati felhívásukat 2020. március 31-ei beadási határidővel.

A verseny több fordulós volt. Az első fordulóban a Magyarországon élő jelentkezők a Xu Beihong Művészeti Egyesületen keresztül nyújthatták be munkáikat elektronikus úton, amelyek készülhettek kínai tradicionális és európai technikákkal is. A Magyarországon zajló első fordulós megmérettetés során neves szakmai zsűri döntött a kínai második fordulóba történő tovább jutásról. A szakmai zsűriben részt vett:

  • Kósa János, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festő szakának docense,
  • Szabó Franciska festőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Képző és Iparművészeti Szakgimnázium óraadó tanára,
  • Zhang Wei kalligrafikus mester, a Xu Beihong Képzőművészeti Egyesület elnöke.

A Covid-19 vírus okozta járványügyi veszélyhelyzet miatt, a 2020 áprilisra tervezett pályázati elbírálást nem tudták megszervezni, azonban 2020. decemberben megtörtént a zsűrizés, és a Homoródi Éva felkészítő festőművész, művésztanár minden pályázó diákja továbbjutott.

Székely Alexandra alkotása

A 11. évfolyamos Varga Viktória, Urszuly Letti, Székely Alexandra, Pente Lili, Kovács Petra, Király Izabella pályamunkái nemcsak továbbjutottak, hanem szerepelni fognak a budapesti Sino-European Foundation of Chinese Culture and Education Intézetében rendezett kiállításon.

Urszuly Letti alkotása

Varga Viktória alkotása

A második kör nemzetközi zsűrijének eredményéről 2021. február 6-án értesítették a szervezők a felkészítő pedagógust, miszerint a16 ország nevezésével a negyedik kategóriában:

Varga Viktória 11. évfolyamos festő szakos diák II. helyezést ért el!

A második fordulós Kínai Népi Egyetem Xu Beihong Művészeti Kutatóintézetének szakmai zsűrije az első 3 díjazás mellett első- másod- és harmadrendű okleveleket is odaítélt!

Elsőrendű okleveleket kaptak:

Urszuly Letti

Pente Lili

Székely Alexandra

Kovács Petra 11. évfolyamos festő szakos diákok

Másodrendű oklevelet kapott:

Király Izabella

A diákok munkáik nem csak a budapesti, hanem a kínai kiállításon is szerepelni fognak!

Üröm az örömben, hogy az eredeti kiírás szerinti díjazás eddig nem valósulhatott meg a pandémia miatt. A nemzetközi versenyen első három helyezést elért diákok és felkészítő tanáraik részt vehettek volna egy 1 hetes kínai kiállításmegnyitón, díjátadáson, szakmai úton. A repülőjegy kivételével az 1 hetes ellátást a szervezők biztosították volna.

A járványhelyzet közbeszólt, nem lehet tudni megvalósul-e az utazás, illetve ha igen, mikor!

 

Pécsi Beáta Ágnes

intézményvezető