A magyar válogatott legeredményesebb játékosa lett a Nyíregyházáról indult kézilabdázó
A magyar válogatott legeredményesebb játékosa lett a Nyíregyházáról indult kézilabdázó

Két héttel ezelőtt véget ért a férfi kézilabda-világbajnokság Egyiptomban, ahol a magyar válogatott elérte történetének harmadik legjobb vb-eredményét és az ötödik helyen végzett. A legek persze ezzel nem érnek véget: a csapat legjobb vb-gólszerzője (31 góllal) Máthé Dominik lett, aki ráadásul Nyíregyházán született, itt kezdte pályafutását, most pedig a válogatott csodafegyvereként, a hazai kézilabdázás egyik legtehetségesebbjeként emlegetik.

A kétszeres Bajnokok Ligája-győztes magyar válogatott kézilabdázó, jobbátlövő – akit ráadásul Magyarországon négyszer választottak az év kézilabdázójának – Nagy László után Máthé Dominik lehet a jövő reménysége. A fiatal, 21 éves, nyíregyházi születésű játékos 18 évesen már a magyar élvonalban játszott. Rendszeresen tagja volt a korosztályos válogatottnak, a magyar felnőtt válogatottban pedig 2019 januárjában mutatkozott be, az akkori vb-n a csapat egyik felfedezettje lett – hat gólt lőtt és három gólpasszt adott –, csakúgy, mint az idei vb-n, azonban ezúttal már 31 gólt lőtt az ellenfél hálójába. A 2020–2021-es idénytől a norvég Elverum Handball csapatában játszik, de a magyar válogatott tagjaként láthatjuk majd többek között a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságon is, amit Magyarország és Szlovákia közösen rendez meg. A fiatal tehetséggel az egyiptomi világbajnokság után beszélgettünk.

„A maximumot akartam”

– Nyíregyházán születtem, itt kezdtem el játszani, de aztán nagyon korán elkerültem Budapestre (a PLER-Budapest nevű csapathoz), 13 és fél évesen, mert olyan edzőt kerestem, aki kihozza belőlem a maximumot. A felnőttcsapat másodedzője Kárpáti Krisztián volt, aki később Balatonfüredre igazolt és mivel megtetszett neki a játékom, kérte, hogy menjek vele, így aztán én is odaigazoltam. Sokat köszönhetek neki, minden egyes nap valami pluszt akart mutatni – emlékezett vissza Dominik.

Ennek pedig meg is lett az eredménye, hiszen 17 évesen már felnőttcsapatban játszott, 19 éves kora óta pedig a magyar válogatott tagja és a norvég Elverum Handball játékosa.

„Gyorsaságban és erőnlét terén is fejlődtem”

– 2019-ben voltam először válogatott játékos a világbajnokságon, ott figyeltek fel rám, követték a játékomat és így kaptam megkeresést, hogy igazoljak a norvég csapathoz – folytatta. – Az Európa-bajnokság előtt alá is írtam a szerződést, amit azóta sem bántam meg. Itt más az erőnléti felépítés, az, hogy hogyan edzünk, hogy és mikor kapunk pihenőt. Tényleg mindenre odafigyelnek ahhoz, hogy minél jobb formánkat tudjuk hozni. Általában heti 2 meccsünk van, valamint heti 3 erőnléti és 3-4 labdás edzésünk. Mióta itt vagyok, fejlődött a gyorsaságom, izmosabb lettem és úgy érzem, hogy magabiztosabban is játszok.

Újabb és újabb lépcsőfokokat mászik meg

– A szüleimmel írtunk egy listát arról, hogy mik a céljaim és arra törekszem, hogy mindig egy lépcsőfokot feljebb tudjak lépni. A jelenlegi szezonon kívül itt leszek még 1 évet az Elverumnál, aztán szeretnék még egy nagyobb lépcsőfokot meglépni. Nem tudom, hogy melyik csapat jelentkezik be értem, de azt szeretném, hogy akarjanak engem, ne pedig csak odarakjanak.

„Nagy Laci nyomdokaiba szeretnék lépni”

Dominik a koronavírus-járvány miatt hatósági házi karanténba került Norvégiában, miután visszatért klubcsapatához a magyar válogatottól.

– A csapat nagyon összeállt, sok fiatal játékosunk volt, és persze olyanok is, akik a tapasztalatot, a rutint hozták. Energiát adtak nekünk és mi ezt viszonoztuk is. A világbajnokság alatt a legtöbb meccset a védekezésünkkel nyertük meg, abból tudtunk gólokat lőni, de taktikailag is nagyon összeállt a csapat, támadásban és védekezésben is voltak jó dolgaink. Ami nehézséget jelentett, hogy nem lehettek nézők, pedig biztos jöttek volna, Magyarországról is. Én elégedett vagyok az ötödik hellyel – bár szerintem nem sokon múlt, hogy ott legyünk a legjobb négyben –, hiszen 21 évesen kevesen mondhatják el, hogy a csapattal ilyen eredményt értek el. Szeretném ezt az utat folytatni, és Nagy Laci nyomdokaiba lépni, azt a karriert befutni, amit õ. Szerinte jó úton járok, én pedig bízom benne, hogy a hazai Európa-bajnokságon is ezt a teljesítményt tudom majd nyújtani.