Nemzeti Vágta: Idén 15. alkalommal rendezik meg a határokon átívelő lovasversenyt
Fotó: Illusztráció

Ünnepel idén a Nemzeti Vágta, hiszen 15. alkalommal rendezik meg a versenyt a Hősök terén. Évek óta már az elővágták sorozata vezeti fel a budapesti nagy döntőt. Ebben az évben négy külhoni és kilenc anyaországi településen rendeznek elővágtát. A legjobbak pedig ott lehetnek október elején a Hősök terén.

Száguldó lovasok a budapesti Hősök terén, huszárok, több ezer néző, fergeteges hangulat – ilyen volt tavaly a Nemzeti Vágta befutója. Tavaly Szabadka lovasa, Szabó Nikolett győzött Pipacs nyergében. A fiatal versenyző idén címvédésre készül.

Idén 15. alkalommal rendezik meg a határokon átívelő lovasversenyt, amelynek döntője ismét a Hősök terén lesz. Addig 13 helyszínen rendeznek előfutamokat. Augusztusban például Abonyban is rajthoz állnak a versenyzők. A település most először ad otthont elővágtának.

A történelmi hangulatú eseményt és a hagyományőrző fesztivált 2008-ban rendezték meg először. Azóta több mint 350 lovas indult a Vágta Vándordíjáért, egy 1848-as huszárszablyáért, és ez idén sem lesz másként.

A kétnapos budapesti Vágtán a verseny mellett több hagyományőrző lovas produkcióval is készülnek a szervezők a jubileum alkalmából. A megnyitón például nemzeti színekbe öltözött gyerekek járják be lóháton a Hősök terét.

A héten már el is kezdődnek az elővágták, ugyanis ma tartják az első versenyt, az elővágta-sorozat aztán szeptemberben, a Viharsarki vágtával zárul. A döntő október elsején és másodikán lesz Budapesten.

Forrás: hirado.hu