Nemzeti Összetartozás Napja – A békediktátum aláírásának 103. évfordulójára emlékeztek Nyíregyházán
Fotó: Szarka Lajos

Az I. világháborút lezáró Trianoni Békediktátum 103. esztendejében ismét emlékezik a magyarság, a háborúból vesztesként kikerülő állam fájdalmas gyászáról, mely több mint 23 millió embert, és területünk kétharmadát érintette. Nyíregyházán az eseménysorozat délelőtt Nyírszőlősön kezdődött, majd a Hősök terén folytatódott a két éve felállított Életfánál. Az ünnepség díszvendége Simicskó István országgyűlési képviselő, egykori honvédelmi miniszter volt. Az emlékezőket Baracsi Endre, a Vármegyei Közgyűlés alelnöke köszöntette. Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és Román István főispán ünnepi gondolataikat osztották meg. A program Sóstóhegyen folytatódott, ahol felavatták a Nemzeti Összetartozást idéző kopjafát és emléktáblát.

Nyíregyházán egész napos eseménysorozattal tisztelegtek a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. A Hősök terén, az Életfa előtt Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte az ünnepi rendezvény résztvevőit. Beszédében az örökség, az összetartozás és hit fontosságát emelte ki, valamint azt, hogy mindannyiunk felelőssége, hogy ezeket az értékeket továbbadjuk az utánunk következő nemzedéknek. Az ünnepség díszvendége Dr. Simicskó István országgyűlési képviselő, egykori honvédelmi miniszter volt, aki beszédében hazánk történelmét helyezte a középpontba.

– Az első világháborúban egy nagyon veszélyes fegyvert vettek elő, egy ceruzát. Ceruzával rajzolták meg az új országhatárokat. Kegyetlen fegyver, hiszen a történelmi Magyarországot rendkívüli szigorral büntették, és ezzel együtt az egész magyarságot. Tudjuk azokat az adatokat, amelyek egyértelműen bizonyítják is mindezt, hiszen egy 282 ezer négyzetkilométerrel bíró országot csonkítottak meg 93 ezer négyzetkilométerre. Csak Románia 103 ezer négyzetkilométernyi területet kapott. Egy 18,2 milliós lélekszámú országot szabdaltak úgy szét, hogy 7,6 millió magyar maradt a 93 ezer négyzetkilométeren. Francesco Nitti, a korabeli olasz miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy az antanthatalmak Magyarországot szétmarcangolták, kirabolták, gyakorlatilag felnégyelték és halálra ítélték – mondta el a Hősök terén Dr. Simicskó István országgyűlési képviselő, frakcióvezető.

Nemzeti összetartozás, alkotó hazafiság, láthatatlan erő

Dr. Simicskó István ünnepi beszédében azt is kiemelte, bármilyen nehéz időszakot is élünk meg, a küzdelmet sosem szabad feladni, célokat kell kitűznünk a nemzeti közösségünket szolgálva. Nyíregyháza polgármestere, Dr. Kovács Ferenc is ezt hangsúlyozta az ünnepi eseményen.

Fotó: Szarka Lajos

– Én azt emelném ki, hogy ennyi tragédiát túlélt a magyarság, és micsoda erő van e mögött, amiből ma is táplálkozunk, akár tudunk róla, akár nem. Hamvas Béla írta a magyarságról, hogy van egy névtelen és láthatatlan erő, amely a nép sorsát viszi, és ez még most is megvan. Nevezhetjük egy névtelen, láthatatlan erőnek, vagy alkotó hazafiságnak, de ha belegondolunk, hogy az elmúlt három év – a két koronavírus járvány sújtotta év és a háború, valamint az azt követő nehéz helyzet, az energiaáraktól kezdve az inflációig – és mégis ilyen nehézségek közepette Nyíregyháza folyamatosan fejlődik. Miért lehet ez így? Én azt gondolom, a nemzeti összetartozásunk miatt, amit az emlékmű is szimbolizál – emelte ki ünnepi beszédében Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Fotó: Szarka Lajos

A Hősök terén tartott rendezvényen a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium Zene- és Táncművészeti tagozata dunántúli, szatmári és erdélyi táncokat mutatott be, valamint Martinovszky István tárogatóművész is közreműködött az ünnepélyes hangulat megteremtésében. Az Életfa szobor előtti rendezvényrész Román István főispán zárógondolataival, a történelmi egyházak ökumenikus imádságával és koszorúzással ért véget. Az ünnepség délben Sóstóhegyen folytatódott, ahol felavatták a Nemzeti Összetartozást idéző kopjafát és emléktáblát, mely egy hatalmas közösségi munka eredményeként készült el.

A közösség csodákra képes

– A közösség ereje csodákra képes. Határtalan az, amit együtt, nem egymást bántva és azt keresve, hogy ki, hol, miben hibás és miben tud vétkezni, hanem azt keresni, hogy miben tudunk segíteni másoknak, ezzel csodákat lehet létrehozni, és mi a jövőben is ezt fogjuk tenni – fogalmazott Ágoston Ildikó önkormányzati képviselő Sóstóhegyen.

Fotó: Trifonov Éva

A Nemzeti Összetartozást idéző kopjafa átadóján Dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő ünnepi beszédében kiemelte, ez az emlékhely nemcsak megerősíti az összetartozásunkat, hanem értéket is közvetít.

– Trianon egyik legfőbb üzenete, hogy az erősek együttműködnek, összefognak, a gyengék elbuknak, összetörnek és széthullanak. A magyar összetartozás határokon átívelő egysége ma szellemi és lelki magasságokban, közös értékeink alapján teremti újjá a történelmi Magyarországot. Nemzeti hitvallásunk egyik mondata így szól: „Ígérjük, hogy megőrizzük az elmúlt évszázad viharaiban részekre szakadt nemzetünk szellemi és lelki egységét.” Ennek jegyében azt kívánom mindannyiunknak, hogy tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy mindezt közösen váltsuk valóra. Ezúton szeretnék én is köszönetet mondani a kopjafa elkészítéséért Sándor Attila fafaragó mesternek és Németh Erika szobrászművésznek az emléktábla elkészítéséért. Köszönet Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának, Polgármester Úrnak, Alpolgármester Úrnak, valamint a „Tégy Magadért, Tégy Másokért! Kulturális és Szociális Alapítványnak és nem utolsó sorban Ágoston Ildikó Képviselő Asszonynak segítő és elkötelezett munkájáért. Köszönjük az odaadó és támogató segítségeket, amely a magyar és nyíregyházi közösségek összefogását szolgálják – mondta el Dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő.

Fotó: Trifonov Éva

A nemzeti összetartozás érzését tovább kell adnunk a jövő generációinak

Nyíregyháza-Nyírszőlős közössége is a hagyományokhoz hűen megemlékezést tartott a Kollégium utca és a Delicsesz köz sarkán felállított emlékmű előtt, ahol Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere köszöntőjében elmondta, kötelességünk és feladatunk, hogy emlékezzünk és tanítsuk a jövő generációját, hogy a Trianonról írtakat ne csak tanulják, hanem érezzék is.

Fotó: Trifonov Éva

– Június 4-e ma már nem csak a békediktátum aláírásának napja, hanem 2010 óta a Nemzeti Összetartozás Napja is, ezzel is kifejezve, hogy az államhatároktól függetlenül minden magyar a nemzet része. Ahogy gróf Apponyi Albert megfogalmazta: „Ha a térképen összeszorítják is Magyarországnak határait, Magyarország igazi határai addig fognak nyúlni, ahol igazi magyar lelkek laknak.”  Mert hiába szakítottak szét családokat, identitásukat nem vehetik el, aki magyarnak született, magyar ember maradt a területtől és a beszélt nyelvtől függetlenül – ezt már Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere emelte ki a délelőtt során.

A Nemzeti Összetartozás Napja előtt Nyíregyháza három helyszínen tartott ünnepélyes eseménysorozattal tisztelgett. Az ünnepi beszédek, művészeti produkciók, emlékhelyavatók mellett mindhárom helyszínen elhelyezték az emlékezés koszorúit.