Nemzeti konzultáció: megkezdődött a kérdőívek postázása, hamarosan az online kitöltés is elindul
Nemzeti konzultáció: megkezdődött a kérdőívek postázása, hamarosan az online kitöltés is elindul

Már érkeznek az első nemzeti konzultációs ívek – a következő napokban több mint nyolcmillióan kapják kézhez az uniós szankciókról szóló kérdőívet. A válaszokat december elejéig várják papíralapon, hamarosan pedig az online kitöltés is elindul – hangzott el az M1 Híradójában.

 

Országszerte elkezdődött a konzultációs levelek kézbesítése, csaknem nyolcmillióan kapják meg, a budapestiek közül többen már ezekben a napokban. Heteken belül mindenkihez megérkezik a küldemény.

 

Természetesen kitöltöm, eddig is kitöltöttem, mert fontosnak tartom, hogy ki tudják az emberek nyilvánítani a véleményüket” – mondta egy budapesti lakos.

 

Így néz ki az újabb nemzeti konzultáció kérdőíve. A kormány 12. alkalommal kéri ki az emberek véleményét, ezúttal a brüsszeli szankciós politikáról. Hét kérdésre lehet válaszolni: igennel vagy nemmel.

 

Minden pontnál van egy rövid háttér-információkat tartalmazó szöveg.

Az első úgy kezdődik: Brüsszel olajszankciók bevezetéséről döntött. Ön egyetért a brüsszeli olajszankciókkal? Majd azzal folytatódik: a gázszállításokra is kiterjesztenék a korlátozásokat. Ön egyetért a gázszállításokra vonatkozó szankciókkal? Ezt követően arra kíváncsiak, hogy ki, mit gondol a nyersanyagokra és a nukleáris fűtőelemekre vonatkozó szankciókról. Külön részben lehet véleményt mondani a szankciós politika célkeresztjében álló paksi atomerőmű bővítéséről, és a turizmust is korlátozó szankciókról. Végül az élelmiszerárak emelkedését és azáltal újabb bevándorlási hullámot okozó szankcióról kérdezik a válaszadókat.

„Magyarországon szokás, hogy megtaláljuk a politikai eszközét annak, hogy egy többségi vagy egy teljes nemzeti egyetértést hozzunk létre” – fogalmazott Orbán Viktor.

Magyarországon bevonják a döntésekbe az embereket – mondta Orbán Viktor a péntek reggeli Kossuth Rádió-interjúban. A miniszterelnök úgy fogalmazott: a nemzeti konzultáció erős felhatalmazást ad a kormánynak a brüsszeli csatákban. Ezért fontos, hogy minél többen mondják el a véleményüket.

 

Ezekről a szankciókról döntöttek a brüsszeli bürokraták meg az európai elit, de sehol egész Európában senkit nem kérdeztek meg az emberek közül egyetlen országban sem, hogy mégis ők mit gondolnak erről. És egyelőre még demokrácia van Európában, és számít, hogy mit gondolnak az emberek. Magyarország ebben azért élen jár, mert a legnehezebb európai kérdésekben mi rendszeresen megkérdezzük, sőt a döntésekbe is be szoktuk vonni a magyar embereket” – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök.

Az uniós büntetőintézkedésekkel kapcsolatban készített egy friss kutatást a Nézőpont Intézet. Ez alapján minden második magyar úgy véli, hogy az európai szankciók inkább Európának ártanak, mindössze csak 12 százalék gondolja azt, hogy a korlátozásoknak Oroszország a kárvallottja.

A konzultációs kérdőíveket december 9-ig ingyenesen lehet visszaküldeni, de online az interneten is ki lehet majd tölteni.