Elindult a visszaszámlálás: már csak holnapig lehet kitölteni online a népszámlálási kérdőívet
Elindult a visszaszámlálás: már csak holnapig lehet kitölteni online a népszámlálási kérdőívet

Már 4,7 millióan töltötték ki a népszámlálási kérdőívet. Ez azt jelenti, hogy október elseje óta az ötmillió háztartás 43 százaléka küldte be interneten a dokumentumot. A kérdések zöme az életkörülményekre és a lakhatásra vonatkozik. A kérdőív kitöltése mindenkinek kötelező, ezt online még vasárnapig éjfélig lehet megtenni, utána számlálóbiztosok keresik fel azokat, akik nem válaszoltak – hangzott el az M1 Híradójában.

A népszámlálási kérdőív első része a lakásra vonatkozik, például a nagyságára, a felszereltségére és a fűtési rendszerére. Ezt követi a személyi kérdőív, amelyben egyebek mellett a vallási és nemzeti hovatartozásra, valamint az egészségi állapotra vonatkoznak a kérdések. Ez utóbbiakra nem kötelező válaszolni, az összes többire azonban igen.

A kérdőív kitöltése egy két-három fős családban körülbelül félórát vesz igénybe” – mondta Kovács Marcell, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási főosztály vezetője.

 

Online lehet a legkényelmesebben és a leggyorsabban válaszolni a KSH szerint. Az internetes kitöltésre vasárnap éjfélig van lehetőség. Akik addig nem válaszolnak, azokat számlálóbiztosok keresik fel, november 20-ig. A KSH főosztályvezetője azt mondta: nemcsak a lakosság, a lakásállomány feltérképezése is cél.

Fontos, hogy a jelenleg nem lakott lakásokról is pontos adatokkal rendelkezzünk, amiket más célra használnak, orvosi rendelőnek, ügyvédi irodának, könyvelő irodának, ezekről is kérjük, hogy a tulajdonosok az egyszerű, rövid lakáskérdőívet töltsék ki – hangsúlyozta a szakember.

Több mint 2,2 millió címről 4,7 milliónál is több személyi kérdőívet küldtek be

A KSH elnöke, Vukovich Gabriella azt mondta: összesen ötmillió címről várnak adatokat, eddig ezek 43 százalékából küldtek be adatokat. Szinte nincs olyan település, ahonnan ne érkezett volna eddig kérdőív.

„Csaknem az összes magyarországi településről érkeztek be kérdőívek, az érintett települések száma eléri, sőt meg is haladja a 99,9 tized százalékot, tehát valóban azt mondhatjuk, hogy szinte mindenhonnan érkeztek be online kérdőívek. A megyék közül Győr-Moson-Sopron megyében a legmagasabb az internetes kitöltési arány, itt megközelíti az ötven százalékot” – tájékoztatott a Vukovich Gabriella.

A megyei jogú városok közül eddig Érdről küldték be a legtöbb kérdőívet, ezt követi Székesfehérvár és Veszprém, ahol az internetes kitöltési arány szintén megközelíti az ötven százalékot.