Németországban is a nyíregyházi játszótér a minta, a szakma is elismeri

Nem fér hozzá kétség, hogy beváltotta a hozzá fűzött reményeket a Szabadság téren tavaly augusztusban felavatott integrált játszótér. A parkban szinte soha nincs leállás, folyamatosan gyerekek kacagásától és játékától hangos.

 

A híre pedig elért Németországig is, ahol nyíregyházi mintára hamarosan létrehoznak egy hasonlót.

 

A Szabadság téri integrált játszópark több szempontból is különleges. Amellett, hogy még ősszel is folyamatosan használják a gyerekek, jelentős társadalmi összefogással és önkormányzati segítséggel jött létre és hazánkban is egyedülálló, ugyanis nincs még egy olyan park, ami – már a tervezőasztaltól kezdve – elsődlegesen a fogyatékkal élők számára lett kitalálva. (Olyanra van példa, amelynél utólagosan építettek be egy-egy fogyatékosok által is használható játszótéri eszközt).


Együttműködik a Rotary és az önkormányzat

 

Az integrált játszópark ötletének megszületése után együttműködési megállapodás született a nyíregyházi önkormányzat és a Rotary Club között arról, hogy a világszervezet adományozók segítségével megvásárolja a park kialakításához szükséges játszótéri eszközöket, az ütéscsillapító gumitéglákat, a térburkoló anyagokat, a korlátelemeket, majd átadja ezeket a városnak. Az önkormányzat pedig azt vállalta, hogy a játszóparkot megépíti, és gondoskodtak az ütéscsillapító ágyak, a járda, a játszótéri eszközök között található sétányok, az öntözőrendszer, valamint az új gyepszőnyeg kialakításáról, amelyhez a forrást szintén a város biztosította, csakúgy, mint a telket.

 

Széles érdeklődés

 

Pták István, a Rotary Club Nyíregyháza korábbi elnöke arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy széles érdeklődés övezi a Szabadság téri integrált játszóteret.

 

Németországban a mi mintánkra elkezdődött egy hasonló park kialakítása Münchentől 25–30 kilométerre, de a napokban egy veszprémi konferencián is szó esett erről, vagyis Magyarországon is lehet majd még párja.

 

Útban a nemzetközi hírnév felé

 

Pták Istvántól megtudtuk, hogy az integrált játszótér ott van a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj jelöltjei között is, amit a magyar pályázat zsűrije a nemzetközi pályázat kritériumainak megfelelően értékel. Vizsgálja a koncepciót, az építészeti és műszaki színvonalat, a kivitelezés minőségét, a gazdaságosságot és eredményességet, a környezettudatosságot és a projekt társadalmi hasznosságát. A korábbi nyertesek között ott van a Diósgyőri vár, a Várkert Bazár, a Szarvasi Vízi Színház és többek között a Zeneakadémia is.

 

A szakma is elismeri

 

– Egy felkérés érkezett a nyíregyházi Rotary Clubhoz, polgármester úrhoz, valamint a NYÍRVV Nonprofit Kft.-hez, ami arról szólt, hogy szakmai oldalról örömmel venné a magyar ingatlanfejlesztő kamara, ha a nyíregyházi integrált játszóteret országos szinten is bemutatnánk. Készítettünk egy pályázati anyagot az önkormányzattal közösen és ennek várjuk az eredményhirdetését november 27-én.

 

Egyedi és különleges

 

A nívódíj pályázat jelentőségét az is bizonyítja, hogy az első három helyezettnek, valamint a különdíjasnak lehetősége lesz arra, hogy nemzetközi szinten is bemutassa pályázatát, amivel aztán további lehetőségek nyílnak meg.


A mostani magyarországi pályázatba 21 művet fogadtak be.

 

Bár az integrált játszótér eltörpül ezek mellett, de az egyedisége különlegessé teszi, így bízunk benne, hogy díjjal térhetünk majd haza Budapestről.


Bruszel Dóra