Németh Erika - „Anatómiai tudás, forma- és rajzismeret vezeti a jó szobrász alkotó kezeit”

Ha kell verseskötethez készít illusztrációt vagy éppen köztéri szobrokat formál, esetleg éremmegrendeléseinek tesz eleget. Németh Erikát sokan ismerik, elismerik városunkban. Művésztanár, szobrászművész, kurátor. És ez csak pár titulus, amit használ. A Művészetiben pár évvel ezelőtt ő volt az „Év Tanára”, korábban Nyíregyháza Megyei Jogú Város Képzőművészeti Ösztöndíjasa is volt, idén pedig többekkel együtt ő is megkapta a 150 éves Jósa András Múzeum emlékérmét. Ő osztotta meg velem gondolatait.


Művészetem témája az ember. Van egy klasszikusabb irány, amit követek. ’Hagyományosabb’ stílusban készítek például érmeket, köztéri szobrokat. Van egy másik énem is, ami expresszív, merészebb. Így alkotok például nagyméretű színes pasztellrajzokat, közben pedig társadalmi problémákra hívom fel a figyelmet. Fontos számomra többek között a környezetvédelem, a gyengék védelme, az erőszak elleni felszólalás.

Erika úgy véli, hogy az eszmei tartalom mellett, a legfontosabb, hogy egy alkotóművésznek legyen anatómiai tudása, forma- és rajzismerete. Szerinte ezek nélkül nem lehet teljes az alkotás.


Ahogy beszélgetek vele, kiderül: nemcsak alkot, hanem segít is. Fontos neki a kurátori tevékenység. Több művésszel, művésznek dolgozik ’rendezőként’. Például Virgilius Moldovannak is jobbkeze lett a közelmúltban. Tavaly különleges tárlatot mutatott be a román kortárs szobrászművész Németh Erika segítségével, aki akkor még a Városi Galéria művészeti vezetője is volt. Hatalmas, embereket ábrázoló akt szobrokat, nagyméretű szilikon fejeket tekinthettek meg az érdeklődők. A kiállítást azóta kibővítve, több nagyvárosban mutatták be közösen.


A 2018-as esztendőm nagyon sokszínű volt. Tavasszal én lettem a Hadron Művészeti Egyesület elnöke, ezévtől a Vörös Postakocsi folyóirat számára is írok művészetkritikákat. Pár hónappal ezelőtt pedig megnyílt az Artikon, Nyíregyháza legújabb galériája, amelynek művészeti vezetőjeként tevékenykedem.


Külföldi művészek, fiatal tehetségek is bemutatkozhatnak a galériában - mondja. Most például a szatmárnémeti Mitroi Tímea grafikusművész önálló tárlata tekinthető meg a Benczúr téren. Erika kurátorként úgy válogatott a fiatal művész munkái közül, hogy a látogatók több tematikával is találkozzanak. Nagyméretű grafikák, vegyestechnikás alkotások, groteszk, izgalmas és erős művek gazdagítják a kiállítást, amelyet mindenkinek ajánl Erika.

Szerző: R.