Nem tesz jót szervezetünknek a drasztikus étrendváltoztatás

Az étkezésekben is vannak divatirányzatok, a fő kérdés azonban, hogy mennyire szereti a test a végleteket, vagy a különféle megvonásokat – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A test semennyire nem szereti a túlzásokat, azonban ez mindig könnyebb.

– fogalmazott ezzel kapcsolatban Erdélyi-Sípos Alíz dietetikus.

Véleménye szerint amennyiben változtatni akarunk életünkön, táplálkozásunkon, akkor többnyire valami drasztikusba kezdünk bele, ez azonban nem helyes, inkább a fokozatosság elvét kell követni.

Mint mondta, fontos számba venni, hogy valójában milyen volt a táplálkozásunk, és milyen lenne annak az ideális, egészséges módja.

Utóbbit az okostányér segítségével is könnyedén meghatározhatjuk.

– tette hozzá.

A felmérések azt mutatják, hogy az emberek többségének helytelen a táplálkozása. A dietetikus felhívta a figyelmet: az, hogyha valaki az eddigi egészségtelen táplálkozásából hirtelen, szó szerint egyik napról a másikra egészséges táplálkozásra vált, azt nehezen viseli a szervezet, majd környezetünk is, hiszen viselkedésünkre is hatással lesz a változás.

Követni kell a trendet

Jelenleg a gasztrokultúrában nagy fejlődés ment végbe.

– mondta Ruprecht László, a Stílusos Vidéki Éttermiségi Egyesült elnöke a műsorban. Kifejtette: a régebbi szokásokhoz képest jelentősen csökkent, sőt szinte nullára redukálódott a gluténtartalmú termékek felhasználása az éttermek körében.

Egyre többen várják el ugyanis az egészséges ételeket.

– tette hozzá. Mint mondta, egyesületük próbál segíteni abban, hogy az éttermek, séfek és minden vendéglátásban dolgozó érintett olyan képzéseken tudjon részt venni, amik ezeket az irányzatokat figyelembe veszik.

Nem kell húst hússal enni

Manapság egyre jobban elterjedt az a kérdés, hogy a vegetarianizmus a húsfogyasztással szemben mennyire egészséges és jó-e a szervezetünknek.

– hangzott el a műsorban. Erdélyi-Sípos Alíz elmondta, sokan divatból, nem pedig vallási vagy védelmi szempontból kezdenek el húsmentesen étkezni. De mint mondta, az egészséges táplálkozással kapcsolatban sem mondja azt senki, hogy húst hússal kell enni.

Hangsúlyozta, nem kell ragaszkodni a mindennapi húsevéshez, azonban az, hogyha teljesen megvonjuk testünktől a húst, nem feltétlenül jó. Hozzátette: a változatosság a fontos, az ünnepek után pedig főként törekedni kell a változatosságra, hiszen karácsonykor és szilveszterkor is több húst fogyasztanak az emberek.

Az új év első hetében próbáljunk törekedni a zöldség-gyümölcs fogyasztására.

– húzta alá a dietetikus.

A szakember felhívta a figyelmet arra, érdemes termelői piacokon és helyi árusoknál vásárolni, hiszen így elkerülhető az, hogy esetleg plusz, akár felesleges anyagokat is szervezetünkbe vigyünk egy-egy élelmiszerrel.

Egyénre szabottan kell alakítani az étrendet

Férfi és nő között is nagy különbségek vannak, ami a szükséges napi tápértéket illeti.

– mondta a dietetikus. Hangsúlyozta, hogy egyénre szabott táplálkozást kell követni, hiszen mindenkinek másak az adottságai, a testsúlya, testfelépítése, munkája és élethelyzete.

Kifejtette, nem mindegy, hogy valaki szabadtéren, fizikai munkát végez, vagy éppen irodában, légkondicionált helyiségben dolgozik.

Télen és nyáron is másképp kell táplálkozni, hiszen más vitaminokra és tápanyagokra van szüksége a szervezetnek.

– tette hozzá.

Aki életmódváltásba kezd, szánjon időt arra is, hogy orvosi felméréseken vegyen részt, dietetikust is felkeressen, hiszen valamitől biztosan kialakult az az állapot – például túlsúly –, amibe került az illető.

Ruprecht László hozzátette, számos, az egyesületükhöz csatlakozott étteremben kínálnak az egészséges táplálkozásnak megfelelő ételeket és menüket is.

 

Forrás: hirado.hu