Nem éri meg szabálytalankodni!

 Azonban – mint ahogy Bodrogi Lászlótól, a Közterület-felügyelet vezetõjétõl megtudtuk – ez nem kivételes alkalom volt: videokamerájukkal látva vagy látatlanul, de rendszeresen pásztázzák a várost.

Évente több alkalommal is közúti forgalomellenõrzést hajt végre a Közterület-felügyelet. Ilyenkor a legforgalmasabb nyíregyházi keresztezõdésekben és utcákon ellenõrzik, hogy az autósok betartják-e a közlekedési szabályokat. Aki pedig fittyet hány a KRESZ-táblákra, az 30–50 ezer forintos büntetésre is számíthat.

SARKALATOS HELY A KORZÓ

A napokban a Korzó mellett figyelték videokamerájukkal az autósok mozgását a Közterület-felügyelet munkatársai. Annak ellenére, hogy a táblák egyértelmûen jelzik, hogy csak engedéllyel lehet áthajtani a Dózsa György utca sétálóutcává nyilvánított részén, mégis sok a szabálytalankodó, naponta átlagban 20–30 is, akik ha nem látnak rendõrt, gyakorta lerövidítik az utat – tudtuk meg Bodrogi Lászlótól. A Közterület-felügyelet munkatársai azonban, ha kamerájukkal felveszik a szabálytalankodást, közigazgatási bírságot szabnak ki, aminek mértékét egyébként kormányrendelet írja elõ. A behajtási tilalom megszegése 30 ezer forintba kerül, aki pedig nem figyel a kötelezõ haladási irányt jelzõ táblákra, annak 50 ezer forint a bírság.
– Természetesen, a forgalomellenõrzés mellett bõven akad még egyéb munkája is a Közterület-felügyeletnek. Ilyenkor télen figyeljük azt is, hogy minden ingatlan elõtt történjen meg a síktalanítás. Már letelt a türelmi idõ, aki ezt nem tette meg, az ellen hatósági eljárást kezdeményezünk – tette hozzá a felügyeletvezetõ.

LEHET VINNI BELŐLE

Szabó Edinától, a NYÍRVV Nonprofit Kft. sajtóreferensétõl megtudtuk, a társaság egyébként Nyíregyháza 11 helyszínére (Örökösföld, Móra iskola elé; Jósaváros, Ungvár sétány, Robinson-domb tövében; Érkerti rendõrség; Rákóczi u. tömbbelsõ; Országzászló tér, Huszár szobornál; Kertváros, nagy játszótér; Dohány u. tömbbelsõ; Dob u. (Holokauszt emlékmû); Benczúr tér; Malomkerti sportpálya; Tompa Mihály u., Damjanich-szobor környéke) 22 köbméter folyami homokot szállított ki. A környezetbarát érdesítõ anyag elhelyezésével a házak körüli járdák lakossági síkosságmentesítését szeretnék támogatni.

ELLENÕRZÉSI PONTOK, AHOL KÜLÖNÖSEN ÉRDEMES ODAFIGYELNI

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Hatósági Fõosztály Közterület-felügyeletének kamerával felszerelt gépkocsija az alábbi helyeken végez ellenõrzést az év során:
– Kossuth tér (mindkét irányból behajtani tilos, kivéve engedéllyel, korlátozott forgalmú belváros).
– Bethlen Gábor utca (mindkét irányból behajtani tilos, kivéve engedéllyel, korl. forg. belváros).
– Nagy Imre tér (mindkét irányból behajtani tilos, kivéve engedéllyel, korl. forg. belváros).
– Jókai tér (mindkét irányból behajtani tilos, kivéve engedéllyel, korl. forg. belváros).
– Zrínyi Ilona utca–Luther utca keresztezõdés (kötelezõ haladási irány a belsõ sávból a Luther utcára, itt tilos visszafordulni).
– Nagy Imre tér Korzó–VMKK között (mindkét irányból behajtani tilos, kivéve engedéllyel; az engedélyt a NYÍRVV adja ki rendszámra, akik árut szállítanak a bevásárlóközpontba).
– Dózsa György utca–Nyár utca keresztezõdés (kötelezõ haladási irány a Dózsa György utcában egyenesen és jobbra, tehát a Korzó felõl érkezve nem lehet behajtani a Nyár utcába, a Nyár utcából a Dózsa György utcára csak jobbra lehet kanyarodni).
– Géza utca–Szegfû utca keresztezõdés (kötelezõ haladási irány, a Szegfû utcáról nem lehet balra bekanyarodni a Géza utcára).
– Toldi utca (behajtani tilos, egyirányú forgalmú utca a Kiss Ernõ utcától a bíróságig).
– Vörösmarty tér (behajtani tilos, egyirányú forgalmú utcák).
– Vay Ádám krt.–Kossuth utca keresztezõdés (kötelezõ haladási irány a Vay Ádám krt.-on a keresztezõdésben a belsõ forgalmi sávból csak balra lehet kanyarodni, visszafordulni a piros ház felé tilos).
– Csemete utca (behajtani tilos, egyirányú forgalmú utca a Kulcsár utcától a Tünde utcáig).
– Kilátó utca (behajtani tilos, egyirányú forgalmú utca a Tünde utcától a Kulcsár utcáig).
– Búza tér nagyparkoló (mindkét irányból behajtani tilos 22 órától 04 óráig, kivéve engedéllyel és taxival).

 (Szerzõ: Bruszel Dóra)