Napraforgó – Modern versek és mesék a krúdys diákok új folyóiratában

Bemutatták a krúdys diákok legújabb folyóiratát a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban. Az érettségi előtt álló tanulók modern versekkel, mesékkel tűzdelt folyóiratot adtak ki Napraforgó címmel.

A Krúdy Gyula Gimnázium 12. évfolyamos magyar fakultációs diákjai irodalmi folyóiratot indítottak el Napraforgó címmel. A tanulók az iskola névadója előtt tisztelegnek, hiszen Krúdy Gyula egyik regénye volt a Napraforgó. A kiadványban olvashatunk verseket, szürreális meséket és három írást, melyek a Móricz Zsigmond Színház Leenane szépe című darabjáról szólnak. A szerkesztői csoportnak magyartanáruk, Gerliczki András segített.

Gerliczki András, a Krúdy Gyula Gimnázium tanára elárulta:

Ez igazi kulturális irodalmi folyóirat, szerkesztőkkel, kéziratokkal, kézműves nyomdával, mindazzal ami egy folyóirat megalapításához hozzátartozik.

A hét fiatal saját egyéniségét vetette papírra. Szinte mindenki más-más stílusban írt, ami közös, hogy a mai iskolások magánéleti és iskolán belüli problémáit dolgozzák fel. A folyóirathoz interjú is készült Pregitzer Fruzsinával és Martinkovics Máté színművésszel.

Radvánszki Ronett, a Krúdy Gyula Gimnázium tanulója elmondta:

Igazából ez az egész úgy kezdődött, hogy mi magyar faktra a Krúdyba együtt járunk és az egyik alkalommal két óra közötti szünetben egy beszélgetéssel kialakult ez az ötlet, hogy mi lenne ha csinálnánk egy folyóiratot. Szerencsére a tanárunknak, Gerliczki Andrásnak ebben nagyon nagy tapasztalata van. Nagyon nagy tudású ember, úgyhogy szuper volt, hogy tudott nekünk segíteni, illetve nagyon jó érzés volt szabadon írni. Ő teremtette meg nekünk ezt a szabadságot, hogy mindenki arról írhatott, ami számára kedves, és szerintem ez a kulcsa ennek az újságnak.

A bemutatón a szerkesztők elmesélték, hogyan jött az ötlet, hogy alapítsanak egy folyóiratot. Több kulisszatitkot is elárultak, például hol van a törzshelyük, kinek mi adott ihletet és a beszélgetés során mindenki felolvasott a saját írásából. Az alapítók még nem tudják, hogy mikor adják ki a következő számot, mivel hamarosan érettségiznek, de szeretnék még nyár előtt megjelentetni a következő Napraforgó kiadványt.

 

Horváth Kíra