Napos, meleg idő várható a pünkösdi hétvégén - Jövő héten itt az első kánikula
Jövő héten itt az első kánikula

Jövő hétre tovább melegszik az idő, egyre többfelé átlépjük a 30 fokot, a hét közepén helyenként a 35 fokot is elérhetjük.

Már hétvégén is meleg nyári időben lesz részünk sok-sok napsütéssel, csak kevés helyen előforduló futó záporral, esetleg zivatarral és egyre inkább 30 fok körüli maximumokkal.

Pünkösdhétfőn tovább folytatódik a melegedés, többfelé már 31-32 fokot mutathatnak a hőmérők, és a napsütést csak kisebb gomolyfelhők zavarhatják, számottevő csapadék nem valószínű.

A jövő hét további részében fokozódik a kánikula, egyre többfelé mérhetünk 30 fok fölötti hőmérsékletet, szerda-csütörtök környékére országos szinten is 30-35 fokos csúcshőmérséklet válhat meghatározóvá.

Az erős júniusi napsütést helyenként magasra törő gomolyfelhők zavarhatják, és főként a délutáni, kora esti órákban helyi záporok, zivatarok is előfordulhatnak néhány pontján az országnak. 

 

 

Tavaink is egyre kellemesebbek fürdéshez, a Balaton és a Tisza-tó jelenleg 20, a Velencei-tó már 24 fokos. Jövő héten a legtöbb tavunk hőmérséklete eléri, meghaladja majd a 25 fokot.

A kánikulában könnyen kiszáradhat szervezetünk, ne feledkezzünk meg szervezetünk folyadék-utánpótlásáról! Kerüljük viszont a cukros, illetve alkoholtartalmú italok, valamint a nehéz, zsíros ételek fogyasztását! Délelőtt 10 és délután 16 óra között országszerte erős, nagyon erős lesz az UV-sugárzás, így célszerű lesz kerülni a közvetlen napfényt, szalmakalapot, napszemüveget viselni, illetve magas faktorszámú fényvédő krémekkel védekezni a leégés ellen.

 

idokep.hu