Napirenden a Helyi Esélyegyenlőségi Program

A napirendek tárgyalása előtt elismerést és ösztöndíjakat adtak át a képviselő-testület júniusi közgyűlésén. A „Nyíregyháza Kiváló Egészségügyi Dolgozója” „Babicz Béla-díjat” Horváthné dr. Együd Ágnes háziorvos és Szabó Zsuzsanna körzeti ápolónő vehette át. A Képzőművészeti Ösztöndíjakat Székhelyi Edit festőművész, Szolanics Elvira keramikus és Verebély Olga szobrászművész kapta.
A képviselők egyperces néma felállással emlékeztek a szerdán elhunyt Csepely Zsigmondra, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójára.

A két közgyűlés között történt események beszámolója előtt három baloldali képviselő egy rendkívüli előterjesztést kívánt napirendre venni. Ez a NYÍRVV-s ügyészségi vádemelési üggyel volt kapcsolatos. Azt akarták elérni, hogy közgyűlési hatáskörbe vegyék vissza a tulajdonosi jogok gyakorlását a polgármestertől. A témáról szavaztak, és ez nem került napirendre, de az üggyel kapcsolatban több kérdés is elhangzott. Dr. Kovács Ferenc polgármester a vitát azzal zárta le, hogy a városüzemeltető cég ügyvezetője eredményesen végzi a munkáját, az ártatlanság vélelme megilleti, a bíróság döntéséig élvezi a városvezetés bizalmát.

– 2010-től kezdve nagyon sok munkát kellett befektetnünk abba, hogy a várost és annak cégeit a csőd széléről visszahozzuk – mondta dr. Kovács Ferenc. – Az idei esztendőben például 2 milliárd 530 millió forintot kellett visszafizetnie Nyíregyházának, melyet 10 éve az akkori vezetés tett a város nyakába. Sajnos még most is merülnek fel megoldatlan dolgok, például a Mikó-ügy kapcsán. A bizalom a NYÍRVV teljesítményének, munkájának szól, a konkrét ügyben várjuk meg a bíróság ítéletét, és ne mossuk össze a dolgokat.

 

NAPIRENDEN A SZPARI

 

– A közgyűlés módosította a Nyíregyháza Spartacus Kft.-vel kötött szponzori szerződést – mondta a polgármester. – A 2014-2015-ös bajnoki évre a város 150 millió forinttal támogatta a labdarúgócsapatot. A szakmai célkitűzés az volt, hogy a csapat az NB I-ben az első 12 között végezzen, és a hazai mérkőzések átlagos nézőszáma meghaladja a 3500 főt. A focisták ugyan a 11. helyen végeztek, viszont az átlagos nézőszám 22,6 százalékkal maradt el a tervezettől. A szerződés arról is szólt, hogy amennyiben 10 százaléknál nagyobb az eltérés, a teljes szponzori díjat vissza kell fizetni az önkormányzatnak. A Nyíregyháza Spartacus Kft. méltányosságból kérte, hogy a nézőszámtól tekintsen el a város.

A közgyűlés arról döntött, hogy a klub a nézőszám-elmaradás százalékos arányában fizessen vissza a támogatásból, a szponzori szerződést pedig az NB III bajnoki rajtjának napján megszűntnek tekintik.

Az önkormányzat módosította a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáról szóló rendeletét. Erre azért volt szükség, mert a város sikeresen pályázott a rendszer korszerűsítésére, ehhez kellett igazítani a szabályozást. Többek között megjelennek az okoskukák, amelyekbe jeladókat szerelnek fel, a szelektív hulladékgyűjtésben pedig a zsákokat merev falú edények váltják fel. Az üzemeltetést a TÉRSÉGI HULLADÉK-GAZDÁLKODÁSI Nonprofit Kft. végzi majd.

További képekért kattintson a fotóra!

Napirendre került a helyi közösségi közlekedés biztosítása idei évi ellentételezésének ütemezése. A Szabolcs Volán Zrt. általános jogutódja, az Észak-Magyarországi Közlekedési Központ Zrt. április 30-ai keltezésű levelében a 2015. évre közel 765 millió forintos prognosztizált önkormányzati ellentételezési igényéről tájékoztatta a várost. Tekintettel arra, hogy a társaság átalakulásával összefüggő racionalizálási döntések, illetve ezek következményei nem látszanak, a közgyűlés nem tartja elfogadhatónak a közölt prognosztizált önkormányzati ellentételezési igényt. Ugyanakkor a szolgáltatás biztonságos működtetésére tekintettel javasolja a költségvetési rendeletben jóváhagyott 430 millió forintot havi egyenlő részletben, 35 millió 847 ezer forintos összegben az Észak-Magyarországi Közlekedési Központ Zrt. részére átutalni.

– Költségvetésünkben megvan a 430 millió forintos összeg a támogatásra, a Volán meglepő módon majdnem kétszer ennyire számít a várostól – mondta dr. Adorján Gusztáv, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője. – A frakció nem ért ezzel egyet, hiszen nem látnak fejlődést a tömegközlekedési szolgáltatásban, ezért csak az eredeti ütemterv szerinti fizetést támogatják.

– A Volán olyan igényeket támaszt a közösségi közlekedés költségkiegészítésében, amely az önkormányzat számára vállalhatatlan feladat – mondta Nagy László, az MSZP-DK-EGYÜTT-PM frakcióvezetője. – Ezért a költségvetésbe betervezett 430 millió forintos támogatással egyetértenek, viszont a fennmaradó több mint 300 millió forint kifizetését teljesíthetetlennek ítélik meg.

– A Jobbik már régóta szorgalmazza egy helyi közösségi közlekedési szolgáltatás létrehozását Nyíregyházán, most is látszik, hogy több város társulásában vagyunk benne – mondta Béres Csaba, a Jobbik önkormányzati képviselője. – Ez problémákat szül, mennek a huzavonák, látszik a buszok állapotán, ennél jobbat kell adni a nyíregyházi lakosoknak.

 

ELEKTRONIKUS ADÓÜGYINTÉZÉS

 

A helyi közösségi közlekedés normatív támogatása igényléséhez szükséges pályázatot az önkormányzat június 11-én benyújtotta. A megítélésre kerülő támogatást – a pályázat feltételrendszeréből adódóan – a helyi közszolgáltató részére a felmerülő veszteségek csökkentésére kell fordítani. Természetesen ezen összegről csak annak megítélését követően tudnak rendelkezni.

A képviselők rendeletet alkottak arról, hogy az adókötelezettségeket elektronikus úton is teljesíthessék az ügyfelek. A rendelet megalkotását a magasabb szintű jogszabály felhatalmazása, valamint a kormányzati törekvés indokolja. Ezzel lehetőség lesz az iparűzési adó, építményadó, talajterhelési díj, idegenforgalmi adó, gépjárműadó, helyi jövedéki adó és termőföld-bérbeadásból származó jövedelemadó bevallási, bejelentkezési, változásbejelentési és adatszolgáltatási kötelezettség elektronikus úton történő teljesítésére, mely környezetvédelmi szempontból, illetve költségcsökkentési szempontból mind a benyújtónak, mind az önkormányzatnak előnyös lesz. A rendelet szabályai az adminisztratív terhekre csökkentő hatással van. Az elektronikus úton benyújtott bevallások ellenőrzése, feldolgozása egyszerűbb és gyorsabb, kevesebb a hibalehetőség.

A közgyűlés beszámolót hallgatott meg a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság első félévben végzett tevékenységéről. A bizottság az elmúlt év márciusában tartotta alakuló ülését, feladata megszervezni a településen fellelhető nemzeti értékek azonosítását, létrehozni a településen fellelhető nemzeti értékek adatait tartalmazó gyűjteményt és megküldeni azt a megyei értéktárba. Emellett megőrzik Nyíregyháza város természeti, épített, a néphagyományból eredő, kulturális, gazdasági, gazdálkodási és történelmi értékeit, valamint az itt született, vagy életük során, Nyíregyházán élt személyek szellemi örökségét is feltérképezik.

 

ENERGETIKAI FEJLESZTÉSEK

 

A bő egy év alatt 21 nemzeti érték került be a Nyíregyházi Települési Értéktárba. Az önkormányzat pályázatot nyújt be a Környezet és Energia Operatív Program Középületek kiemelt jelentőségű épületenergetikai fejlesztése című pályázati konstrukcióra. A kiírás célja a középületeket határoló- és nyílászáró szerkezeteinek hőtechnikai fejlesztése és kapcsolódó tevékenységek támogatása. A pályázat keretében 5 intézményt szeretnének korszerűsíteni, a beruházás bruttó értéke 150 millió forint.
A képviselők felülvizsgálták a város Helyi Esélyegyenlőségi Programját. Ezt az önkormányzat a 2013–2018-as időszakra készítette el. A program időarányos megvalósulását, illetve a helyzet esetleges megváltozását kétévente át kell tekinteni, és ennek alapján szükség esetén felül kell vizsgálni. A helyzetelemzést és az intézkedési tervet az új helyzetnek megfelelően kell módosítani. A felülvizsgálat kiterjed arra is, hogy a lejárt határidejű intézkedések teljesültek-e, és milyen eredményeket hoztak. A helyzetelemzésben áttekintették a településen élő hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, különösen a mélyszegénységben élők, romák, gyermekek, nők, idősek és fogyatékkal élők teljes lakossághoz viszonyított képzettségi, lakhatási, foglalkoztatási, egészségi, szociális és területi mutatóit, esélyegyenlőtlenségi problémáit.

A közgyűlés arról is döntött, hogy Nyíregyháza idén is csatlakozik az Autómentes Naphoz, hiszen fontosnak tartják a tömegközlekedés és a kerékpározás népszerűsítését. Az egész napos programot várhatóan szeptember végén rendezik meg. A közgyűlést követően közmeghallgatáson vehettek részt a városlakók.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Trifonov Éva)