Napenergia Plusz Program – Népszerű a pályázati lehetőség a lakosság körében

Már az első napon több mint 17 ezer pályázó jelentkezett az új Napenergia Plusz Programra – közölte az Energiaügyi Minisztérium. A hétfőn megnyílt program keretében 75 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kínálnak a lakosság számára, hogy megújuló energiaforrással lássák el saját tulajdonú lakóépületeiket.

Valamennyi óvoda megújult az elmúlt években Nyíregyházán, a beruházások részeként korszerűsödtek az épületek, kívül és belül. A fejlesztések fontos része volt az energetikai beruházás is, az Eszterlánc Északi Óvoda Gyöngyszem Tagintézményére többek között napelemek is kerültek. Az épületben új, LED világítótesteket használnak, ez is sokat segít, valamint a napelemes rendszer használatával felére tudták csökkenteni a kiadásokat – nyilatkozta Nagyné Ádámszki Tímea, az Eszterlánc Északi Óvoda Gyöngyszem Tagintézményének vezetője.

Napenergia Plusz Pályázat

Nem csak a közintézményeket, hanem a háztartásokat is ösztönzi a zöldenergia használatra a kormány, ennek újabb lépése, hogy hétfőn megnyílt az előregisztráció az új Napenergia Plusz Programra. Ebben a családok ingatlanonként akár 5 millió forint támogatást nyerhetnek el a zöldenergia termelésére és eltárolása alkalmas modern napelemes rendszerek telepítéséhez – írja közleményében az Energiaügyi Minisztérium. Pályázni a saját tulajdonú lakóingatlannal, haszonélvezeti joggal vagy lízingszerződéssel rendelkező magánszemélyek tudnak. A költségek kétharmadának átvállalásával a háztartások kiadásai legfeljebb 10 év alatt megtérülhetnek – írja a minisztérium.

17 ezer regisztráció egy nap alatt

A pályázat népszerűségét jelzi, hogy az első 24 órában több mint 17 ezer jelentkezés érkezett be, ahol szükséges, már a hiánypótlási kérések kiküldése is megkezdődött. A kiírás szerint a támogató 15 munkanapon belül dönt a teljes előregisztrációk jóváhagyásáról. A pályázók ezután jelölhetik ki a három lehetséges kivitelezőt, akik közül a rendszeren keresztül beérkező ajánlataik alapján választhatnak. A beérkező pályázatok elbírálásának, a támogatási források odaítélésének sorrendjét nem az előregisztrációs, hanem a támogatási kérelmek benyújtása befolyásolja – hangsúlyozzák a közleményben. A január közepén elindult lakossági és vállalati programok ezért összesen 137 milliárd forinttal ösztönzik a magyar családok és cégek beruházásait.