Napelemek az új Városi Uszodában – A próbaüzem felénél jár a sportlétesítmény

50 kilowattos napelemes rendszer segíti a működést az új Városi Uszodában. Jelenleg a 90 napos próbaüzem zajlik még a sportlétesítményben, a Nyíregyházi Sportcentrum és az Aqua Sport Egyesület használja a medencéket. Az épület körül elkezdődött a parkosítás is, folyamatos a füvesítés és a növények beültetése.

Félúton tart a próbaüzem Nyíregyháza új uszodájában, az épület falain belül és kívül is folyamatos még a munka és a fejlesztés. Ezek egyike, hogy egy hete már folyamatosan termeli az energiát a napelemes rendszer. A sportlétesítmény teraszán egy 50 kilowattos rendszer segíti az uszoda működését. Kőhalmi Richárd, a Nyíregyházi Sportcentrum ügyvezetője kiemelte, a beruházás során a megújuló energiaforrások nagy hangsúlyt kaptak, így például a keddi és szerdai napsütéses időben is folyamatos volt a környezetbarát energiatermelés. 

Zöld környezet

A parkosítást is elkezdték már az uszoda területén, ezt korábban a járványhelyzet, majd a nyári meleg miatt kellett felfüggeszteni, így csúsztak el a munkálatok novemberre. A növények beültetése folyamatos, az épület körül pedig füvesítik a területet. 

Jó a vízminőség

Egy uszodában pedig elengedhetetlen kérdés a víz minősége, Kőhalmi Richárd erről is tájékoztatott: „Egy kilencven napos próbaüzemet élünk jelen pillanatban és itt folyamatos adatszolgáltatási kötelezettségünk van a hatóságok irányába. A legfontosabb a vízminták leadása. Ezekkel nagyon jól állunk, nagyon jó visszajelzések vannak. Az első benyomásaink azok, hogy minden rendben zajlik az uszodában, úgy néz ki, hogy a tesztüzemmód egy pozitív visszajelzést fog adni számunkra” – mondta az ügyvezető.

Az uszodában naponta háromszor, reggel, délben és este is ellenőrzik a vízminőséget, a hatósági akkreditált vízmintán túl is. A számítógépes rendszer folyamatosan nézi az adatokat és megfelelően adagolja a szükséges vegyszereket.

Sportolók tesztelik

A terheléses próbaüzemmód részeként mindkét medencét használni kell az uszodában, így a Nyíregyházi Sportcentrum és az Aqua Sport Egyesület sportolói edzenek az uszodában, de a tesztüzem végén remélhetőleg minél hamarabb a nagyközönség számára is meg tudják majd mutatni Nyíregyháza legújabb sportlétesítményét. Reggel és délután edzések vannak jelenleg, napközben és éjszaka pedig folyamatos a medencék takarítása és a gépészet tesztelése. 

 

Kapcsolódó galéria

Napelemek a Városi Uszodán