Nagyszabású mobilkészülékcsere-támogatási programot jelentett be a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
Fotó: Illusztráció

Októberben nagyszabású mobilkészülékcsere-támogatási programot jelentett be a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), melynek keretében a magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személyek bruttó 20.000 forintos támogatást vehetnek igénybe, ha a jelenleg használt legfeljebb 3G- képes készüléküket 4, vagy 5G-képes eszközre cserélik.

A jövő év elején induló támogatási program célja, hogy azok, akik jelenleg 3G képes mobikészülékkel rendelkeznek és a jövöben is szeretnének mobllinternetet használni, egy arra alkalmas készülékkel képesek legyenek továbbra is internetezni.

A 3G szolgáltatás kivezetés pontos idejéről a mobilszolgáltatók döntenek, nyilatkozataik alapján erre várhatóan 2022-ben kerülhet sor. Mindez összhangban történik a nemzetközi trendekkel: a közel két évtizedes, eredetileg hangátvitelre létesített 3. generációs mobdiihálózatok Európa több országában is fokozatosan átadják helyüket a nagy sávszélességű, adatátvitelre alkalmas 4G és 5G technológiáknak.

Annak érdekében, hogy ez a technológiai változás minél kevésbé érje felkészületlenül a felhasználókat és minden magyar állampolgár élhessen a digitális világ és a mobiknternet adta lehetőségekkel, az NMHH tavasz óta intenzív edukációs kampányban hívja fel a lakosság figyelmét a mobilkészülékek képességének ellenőrzésére, új készülék vásárlása esetén a 4G-képesség fontosságára. A biztonságos és tudatos mobilinternethasználathoz szükséges információk átadását követően jövő évtől a készülékek cseréjéhez nyújtunk támogatást. Számításaink szerint közel 250 ezer 3G, majd később 2G-képes készüléket használó állampolgárnak nyújt 20 ezer forintos kedvezményt a hatóság a korszerű, 4G-vagy 5G-képes eszköz vásárlásához.

A kezdeményezés a jövő év elején indul, de a karácsonyi vásárlás miatt különösen fontos, hogy már most felhívjuk a lehetőségre az emberek figyelmét, hogy tudatos, megfontolt döntést hozhassanak a készülékcseréről.