Nagy tavaszi városkarbantartás – Metszés és fakivágás

A NYÍRVV közel 4 millió négyzetméter zöldterületen gondozza a város fáit, bokrait és a cserjéket. Folyamatos munka ez, mely tél végén a metszéssel indul. Jön aztán a hagymások és egynyári virágok kiültetése, a rendszeres parkgondozás.

Most úgy tűnik, hamarosan berobban a tavasz. Legalább ennyi! Napfény és meleg, ebben a veszélyes időszakban. A NYÍRVV feladata többek között a zöldfelületek kezelése Nyíregyháza egész területén. Jelenleg is 40–50 ember dolgozik városszerte.

„Most van itt az ideje a tavaszi munkálatoknak. A kollégák – ahogy az időjárás engedi –elkezdték ezeket a metszési folyamatokat. Nyilván a fák az év minden napján és hetében feladatot adnak számunkra, hiszen sokszor fordul elő, hogy balesetveszélyes fák kidőlnek, azokat el kell távolítani. A főkertész úr határozatai alapján fákat kell kivágnunk, illetve pótolnunk. Az elmúlt időszakban hál’ istennek a pótlás terén is nagyot tudtunk előre lépni. A fáknak is – ahogy az embereknek is – megvan az életkora, előbb-utóbb a fákat is pótolni kell. Nyilván olyanokat vágunk ki, csak és kizárólag, amire a főkertész úrtól határozatot kapunk.  Az év minden szakában kell végezni a munkálatokat. Ezeket ütemezzük, de mindig bejön valamilyen más sürgősebb, balesetveszélyes helyzet – akár életveszélyes helyzet. A múlt héten ilyen volt pl. a Kodály Zoltán Általános Iskola melletti kidőlt fa, ami szerencsére nem a kerékpárút és a járda felé dőlt, hanem a zöldfelületre. Abból is lehetett volna nyilván nagyobb probléma, de nem lett. Azt a múlt héten kellett sürgősen és azonnal kivágni. A kollégák most szedték össze a gallyakat, illetve az ágakat” – nyilatkozta Dicső Péter, a NYÍRVV közterület-kezelési igazgatója.

Évente akár több száz bejelentés is érkezik veszélyes fákról a társasághoz, melyek sorsát fontossági sorrendben intézik. A most aktuális metszéssel az ütemezés szerint a belvárosból indulnak a külterületek felé. Ezután a bokrok és cserjék következnek – szinte egész nyáron át. Gyakorlatilag mindig van aktuális feladat, nincs megállás, de látjuk már a tavaszt – fejezte be a tájékoztatót a szakember.