Nagy Imrére emlékeztek Nyíregyházán

Pontosan negyed évszázada temették újra Nagy Imrét és mártírtársait. Erre emlékeztek kedd délután Nyíregyházán. A Nagy Imre Társaság az egykori miniszterelnök domborművénél rendezett ma koszorúzást az évforduló alkalmából. A társaság elnöke elmondta, Nagy Imre már az 1956-os forradalom előtt is népszerű politikusnak számított Szabolcsban, így ennek is köszönhető, hogy a megyeszékhelyen már a rendszerváltást követő években megalakult az emlékét ápoló szervezet.

– A Nagy Imre Társaság a rendszerváltás után jött létre 1992-ben, és ennek legrégebbi vidéki szervezete a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, ami a rákövetkező évben, 1993-ban alakult meg. Azért is tartja fontosnak Nagy Imre örökségének az ápolását, mert Nagy Imre halhatatlan érdemeket szerzett a megye történetében még földművelésügyi miniszterként. 1945-ben az ő kezdeményezésére, itt a megyében elsőként Tiszanagyfaluban indult el a földosztás – tette hozzá Holmár Zoltán, a Nagy Imre Társaság megyei elnöke.

További képekért kattintson a fotóra!

A koszorúzás után a Kölyökvárban folytatódott a megemlékezés. Itt a Nagy Imre Társaság egyik tagja, Vengrinyák János szavalta el a kivégzett miniszterelnökhöz írt versét, majd Tóth Sándor tartott előadást a politikus érdemeiről. A helytörténész elmondta, Nagy Imre két alkalommal volt nemzetgyűlési, illetve országgyűlési képviselője a megyének. 1945–49. között nagyon sokat járt itt és sokat segített az itt élő gazdáknak.

– A szabolcsi emberek tudatában benne volt, függetlenül attól, hogy lehetett róla beszélni vagy sem, ellenforradalmárnak tekintették vagy forradalmárnak, megmaradt az emlékezetben, és ma ez tárgyiasult emlékjelek formájában van jelen a megyében, és van egy szervezet, a Nagy Imre Társaság, amely ápolja az emlékét – mondta el Tóth Sándor, nyugállományú alezredes.

A megemlékezésen szó esett Nagy Imre 1956-os szerepéről is. A társaság tagjai hangsúlyozták, a miniszterelnök és mártírtársainak újratemetése jelentős mérföldkő volt a rendszerváltásban és a demokrácia kialakulásában.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Kohut Árpád)