Nádvágás – Rendhagyó környezetismeret-órát szerveztek a gyerekeknek
Fotók: Trifonov Éva

Megkezdődtek a nádvágási munkálatok a Bujtosi-tónál. A Petőfi Sándor Tagintézmény diákjai egy rendhagyó tanóra keretein belül ismerhették meg a tó élővilágát és ennek a tél végi munkának a fontosságát péntek délelőtt. Az örökös ökoiskola évek óta kiemelten foglalkozik a gyerekek környezettudatos nevelésével.

A Bujtosi-tó és a városliget élővilágát ismerhették meg a diákok péntek délelőtt. Mindezt nem a hagyományos tanórai keretek közt, hanem kint, a természetben interaktív módon. A Petőfi Sándor Tagintézmény a NYÍRVV Ökosuli programjának is tagja, így kiemelten foglalkoznak az iskolában a környezettudatos neveléssel.

Beszélgetünk az állatokról és én nagyon szeretem a szemetet is összeszedni, mert a Földanyánk mindig sír ezért”, „Mi otthon mindig összeszedjük a szemetet, én is és a tesóm is, ha valaki eldobja a szemetet, akkor apa nagyon mérges” – mesélte két kisdiák, Varga Zsolna Villő és Damasiewicz Erzsébet.

Fontos a környezettudatos nevelés

Örökös ökoiskolaként folyamatosan szerveznek rendhagyó tanórákat, versenyeket és táborokat is a diákoknak, az elsőtől a nyolcadik osztályig mindenkit a saját korosztályának megfelelően szólítanak meg.

Mi csak kölcsön kaptuk a földünket, erre nekünk vigyázni kell és tovább kell adni a következő generációnak. Akik most itt vannak, ők a következő generáció és őket kell megtanítani mindenre, a vízvédelemre, a szelektív hulladékgyűjtésre, a komposztálásra, a növénytermesztésre, az állatok gondozására” – nyilatkozta Bajnay Kornél, a Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézményének vezetője.

A környezettudatos programok szakmai hátterét a Nyíregyházi Egyetem adja az intézmény és a NYÍRVV számára.

Még tart a nádvágás

A NYÍRVV feladatkörébe tartozik a Bujtosi-tó környezetének rendben tartása és kezelése, így többek között a nádvágás is. A nádas ennek a munkának köszönhetően minden évben megújulhat, folyamatosan javul a minősége.

Első körben kézi vágást végzünk, a belsőbb részeken pedig a speciális, arató nádvágó gép az, ami dolgozik. Természetesen nem vágunk mindent tarra, a vízfelület közepén zsombékokat hagyunk meg azért, hogy a halaknak búvóhelyet, a madaraknak pedig fészkelőhelyet biztosítsunk” – tájékoztatott a NYÍRVV Nonprofit Kft. zöldfelület-fenntartási csoportvezetője, Tóth Andrea.

Minden évben tél végén kezdődik a nádvágás, előreláthatólag még néhány napot igénybe vesz, így a városüzemeltetési társaság a lakosság megértését és türelmét kéri a munkálatok idején.

Kapcsolódó galéria

Nádvágás a Bujtoson