MVM: nem mindenkinek érdemes bediktálni a mérőállást augusztus 15-ig
MVM: nem mindenkinek érdemes bediktálni a mérőállást augusztus 15-ig

Augusztus elsejétől már az átalakult díjstruktúra mellett fogyasztjuk az áramot és a gázt. A szolgáltatók ezért augusztus 15-ig lehetővé teszik, hogy minden fogyasztó bediktálja az aktuális mérőállását – függetlenül attól, hogy eddig átalánydíjas vagy már korábban is diktálós fogyasztó volt-e. Kinek kell és kinek érdemes egyáltalán megtenni mindezt? Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. sajtórészlegét kerestük meg kérdéseinkkel.

Augusztus elsejétől megváltoztak a rezsicsökkentés szabályai és annak díjstruktúrája. Ennek értelmében a jogszabályban meghatározott éves átlagfogyasztás – áramfogyasztásban évi 2523 kWh-t, gázfogyasztásban a 1729 köbmétert meghaladó fogyasztás felett már piaci árat kell fizetnünk az energiáért. Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. az árváltozáshoz kapcsolódóan ezért minden érintett ügyfelének lehetőséget biztosít a mérőállás bediktálására – függetlenül attól, hogy eddig átalánydíjas vagy már korábban is diktálós fogyasztó volt-e – augusztus 15-ig. Teszik ezt annak érdekében, hogy mindenkinél a pontos fogyasztási értékek ismeretében induljon az új, magasabb díjak mellett számolt fogyasztási időszak.

– A rendkívüli diktálás azonban nem kötelező – hívták fel a figyelmet a sajtómegkeresésünkre adott válaszaikban –, és az éves kedvezményes kereten belül (áramban 2523 kWh/év, valamint gázban 1729 m3/év) fogyasztó ügyfeleknek nem is érdemes mérőállást rögzíteni a rendkívüli időszakban.

A mérőóraállás rögzítése munkaidőn kívül is, 0–24 órában lehetséges a megfelelő online ügyfélszolgálaton vagy mobilappban, illetve telefonon keresztül történő automatikus diktálással. A diktálási elérhetőségek megtalálhatók az MVM weboldalán, a részletes információk menüpontban.

– Amennyiben az ügyfél augusztus 15-ig nem küldi el az aktuális mérőóra állását, nem érheti hátrány, ebben az esetben becsült érték alapján számlamegosztás történik és a 2022. július 31-ig elfogyasztott és a 2022. augusztus 1-jétõl elfogyasztott energia mennyisége külön soron lesz feltüntetve a számlán.

A nagycsaládosoknak igényelni kell

A nagycsaládosok gázárkedvezményt is igényelhetnek, esetükben az átlagfogyasztási határ ugyanis magasabb (az általános 1729 köbméteres átlagfogyasztás három gyermeknél további 600 köbméterrel és minden további gyermek után még 300 köbméterrel nő).  Ez azonban nem jár automatikusan, igényelni kell, ezért is nőtt meg az ügyfélforgalom a Kormányablakokban.

– A Kormányablakokban lehet benyújtani a gázár­támogatás iránti kérelmet. Ez egy nyomtatványból áll, amit ki kell tölteni, és nagyon fontos, hogy annak a nevére kell kitölteni, akinek a nevére a számla szól, függetlenül attól, hogy ki kapja a családban a családi pótlékot. A másik nagyon fontos dolog, hogy személyigazolvány, lakcímkártya mellett szükség van a számlarészletezőre is. Tehát nemcsak magára a számlára, hanem a részletezőre is, és a számlához kapcsolódóan a befizetés igazolására. Hogy ha valaki elektronikusan teljesíti a befizetést, akkor a visszaigazolás kinyomtatása is nagyon fontos. Aki pedig csekken fizeti be, az gyakorlatilag a csekket mutatja be – magyarázta dr. Galambos Ildikó, a Nyíregyházi Járási Hivatal vezetője.

Az új igénylőknek érdemes minél előbb benyújtani a kérelmet, hogy a rezsicsökkentést mielőbb és a lehető legjobb feltételekkel érvényesíteni tudják. A nagycsaládos kedvezményre való jogosultság megállapítására irányuló kérelem a naptári év folyamán bármikor benyújtható a bejelentett lakóhely, illetve tartózkodási hely szerint illetékes Kormányhivatalhoz, akik 8 napon belül döntést is hoznak, vagyis ennyi idő alatt fut át a beadott igénylés. Ezt követően pedig már érvényesíthető a kedvezmény a számlákban.

Megnövekedett a kandallók iránti kereslet

A legkeresettebb árucikkek néhány napja a fa, illetve a kályhák, kandallók, kazánok lettek. A rezsicsökkentés módosítása óta és ezzel együtt az emelkedő gáz- és áramszámlák miatt megrohamozták a boltokat a magyarok. Mivel pedig megnövekedett a kereslet az alternatív fűtési módok iránt, a rendelés leadása után hónapokat kell várni a termékek megérkezésére.

– A rezsiemelés bejelentését követő napon gyakorlatilag megrohamoztak minket a vásárlók. Szinte egy nap alatt, ami mozdítható volt az üzletben, azt mind meg is vették. Rengeteg rendelést vettünk fel, aminek a teljesítésére – gyártói alapanyagok és egyéb okok következtében – két és fél hónapot kell várni. Gyakorlatilag azt tapasztaltam, hogy az emberek meg vannak ijedve, félnek a rezsiáremeléstől, és attól, hogy nem fogják tudni kifizetni a csekkeket, ezért igyekeznek valamilyen alternatívát keresni. Elsősorban a fatüzelésű készülékeket keresik, ebből is a leginkább szabadon álló, úgynevezett lábon álló kandallókat, aminek a beépítéséhez nem szükséges szakember igénybevétele, hanem ezeket a készülékeket hazaviszik, és ott beállítják, bekötik, és már lehet használni – tájékoztatott Nemes Éva, a Nemes Kandalló Kft. tulajdonosa.