Amiről az utcák mesélnek... - Akár Fortuna-telep is lehetett volna
Amiről az utcák mesélnek... - Akár Fortuna-telep is lehetett volna

– A Jósaváros névadásáról

Nyíregyháza Városi Tanácsa a Debreceni Tervező Vállalatnak még a XVII. sz. lakókörzet terveinek az elkészítésére adott megbízást, azonban hamar elhatározta a terület nevesítését. A megyei napilapban 1971. szeptember 21-én jelentették meg felhívásukat, amelyben a lakosságtól vártak ötleteket a névadásra. Iránymutatásul kérték, hogy a javasolt név utaljon „ennek a területnek a múltjára, összefüggésben lehet földrajzi névanyagával, hangulatilag igazodhat a korszerű modern lakótelephez”.

A városlakóktól összesen 46 névadási ötlet érkezett, amelyeket dr. Mező András nyelvész összegzett és értékelt a Szabolcs-szatmári Szemle hasábjain. Milyen neve lehetett volna még a XVII. sz. lakókörzetnek? A terület régi nevéből kiindulók elsősorban az szőlőhöz kapcsolták a lakótelep, kertváros, kert, városrész elnevezéseket, vagy egyszerűen csak így: Ószőllők. A terület jellegére összpontosítók az Egres, Izabella-lakótelep, Szőlőskert, Szőlőváros neveket javasolták, míg a helyzetéhez viszonyítók az Erdőmellék, Erdei lakónegyed, Erdei városrész mellett tették le a voksukat. Érdekes ötletek vannak az erőszakolt, távoli motivációjú nevek között: Daru-telep („darukkal építik”), Széria-telep („szériában épülnek a házak”), Fortuna-telep („szerencsésnek mondható, aki itt fog lakni”). Volt, aki Gagarint javasolta névadónak, egy pályázót pedig a csehszlovákiai testvérváros, Presov ihletett meg.

Legtöbben a város és a megye nagyjaiban látták a legméltóbb névadót, így a lakótelepet Inczédy Györgyről, Hadzel (!) Antalról, Korányi Frigyesről, Váci Mihályról, Sipkay Barnáról vagy éppen Szamuelyről kívánták elnevezni. A győztes ebből a csoportból került ki: „Boldog ember” jeligével Dienes István javaslata lett a befutó a Jósaváros névvel. Dienesnek egy másik javaslata is dobogós lett: Inczédy-város, míg a második helyet az Erdőmellék elnevezést javasló kapta.

A névadás és a névadó emlékét 1978-ban egy táblával is megörökítették az Ungvár sétány 1. számú toronyház falán, ám később azt áthelyezték, majd leszerelték, így már csak képünk őrzi az emlékét.