Múzeumok Éjszakája 2019! - Idén a Széchenyi utcán lesz a Tűzugrás
Múzeumok Éjszakája 2019!

A 30 éves rendszerváltás, illetve a múzeum történetének egy jelentős időszakát, Kiss Lajos  igazgatóságának emlékeit bemutató kiállítás alkotja a Múzeumok éjszakája vezértémáit szombaton, a Múzeumok Éjszakáján, a Jósa András Múzeumban. A Kállay Gyűjtemény a nyíregyházi bábjátszás évtizedeit és jelenét tárja a közönség elé.

  

Olyan mélyen beivódott már a közönség emlékei közé a Múzeumok éjszakája, talán már csak a legifjabbaknak kell utalni az esztendő legrövidebb éjszakájára, Szent Iván éjjelére. Ősidőktől mágikus eredettel bírt a fény és a sötétség váltakozása. A csillagászati nyarat sok helyen tűzgyújtással köszöntötték. Kezdjük a nyíregyházi napot a végével! A Sóstói Múzeumfalu felújítása miatt a Jósa András Múzeum előtt, a Széchenyi utcán raknak máglyát, így itt lesz mód a tűzugrásra is.

Dr. Rémiás Tibor a Jósa András Múzeum igazgatója elmondta:

Most úgy is hirdetjük magunkat, hogy a Múzeumok Éjszakája az Év Múzeumában. Tehát 2019-ben köztudottan - remélem lassan már mindenki fogja tudni -  a Jós András Múzeum kapta meg ezt az elismerő címet. Van egy évforduló, mégpedig a rendszerváltásnak a 30. évfordulója, és mi ehhez kapcsolódtunk, hogy a Múzeumok Éjszakája hangulatát e tekintetben fogjuk megteremteni, ezért is van a plakátunkon az Oldschool vagy a retro kifejezés.

Szombatra elkészül a Nyugat kopogtat című kiállítás, melynek jelentős része magángyűjteményből való – például a kiállítás kurátora is elszánt gyűjtő –, de szolgál tárgyakkal a közgyűjtemény is. Berendezett mini panel lakás, iskola, trafik és vegyeskereskedés, működő tárcsás telefon, hagyományos írógép, gyerekjátékok alkotják a kiállítás anyagát.  

Mohácsi Endre, a Jósa András Múzeum történésze elmondta:

A témával már régóta foglalkozunk. Azért is, mert azok a látogatók, akik a 80-as években születtek, esetleg röviddel előtte, konkrétan emlékezhetnek rá gyerekkorukból – és az ő szüleik is nyilván – , ezért is gondoltuk azt, hogy egy olyan korszakot mutatunk be, amire még emlékeznek az emberek. Nagyon számítok arra, hogy lesz sok olyan felkiáltás, hogy ilyenünk is volt, meg olyanunk is volt. Mint ahogy a múzeumi kollégák már megtették ezt! Ezért gondoltunk rá! Ráadásul, ha a divatot megnézi az ember, a 80-as, 90 – es  évek jön vissza, ezért is gondoltuk, hogy bemutatjuk ezt a kort.

Az Ünnepi Könyvhét kapcsán bemutatott múzeumi kiadványok között szerepelt a néhai múzeumigazgató, Kiss Lajos írásait bemutató kötet. A múzeumtörténeti emlékkiállítás főszereplője is ő lesz.

A Jósa András Múzeum szombaton 18 órakor nyitja kapuit és hajnali 2- ig  fogadja a vendégeket. Az augusztus közepéig nyitva tartó kiállítások mellett élő koncertet ad – nyilván a retro jegyében - a nyíregyházi Playmobil zenekar, Horányi Juli és Iván Szandra. Itt lesz a dumaszínházas Tóth Edu. Majd az éjféli tűzugrás előtt Nagy Feró és a Beatrice. A Kállay Gyűjtemény a 70 éves nyíregyházi bábjátszás történetét idézi meg. A bábtörténeti kiállítás mellett lesz kézműves foglalkozás, és természetesen bábelőadás is a Burattino művészeivel.