Sebtapasz, fájdalomcsillapító, görcsoldó és napolaj. Az úti patika aranyat ér baj esetén!
Sebtapasz, fájdalomcsillapító, görcsoldó és napolaj. Az úti patika aranyat ér baj esetén!

Az orvosok és gyógyszerészek is azt mondják, utazáskor mindig érdemes gyógyszercsomagot vinnünk. Az úti patika összeállításakor pedig fontos figyelembe venni, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek ránk, valamint hogy utazik-e velünk gyermek, szedünk-e rendszeresen valamilyen gyógyszert.

Összekészített úti patikánk alapvető gyógyszereket tartalmazzon – a csomag összeállításakor érdemes figyelembe venni, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek ránk nyaralásunk alatt, de az egyik legfontosabb, hogy rendszeresen szedett gyógyszereinket mindig vigyük magunkkal. Nagyné dr. Csikós Gréta, a Korona Gyógyszertár szakgyógyszerésze ezzel kapcsolatosan azt mondta:

Ellenőrizzük le, hogy mindegyik rendszeresen szedett gyógyszer esetében legyen olyan darabszám, 'szemszám', hogy az a nyaralás idejére kitartson. Az aktívan szedett gyógyszereink többsége vényköteles; ne kerüljünk bajba ott, ahová elutaztunk, főleg külföldön. Ha pedig kifejezetten az úti patikára gondolunk, akkor mindenképpen rakjunk be láz- és fájdalomcsillapítót, vény nélkül kapható antihisztamin tartalmú készítményt is vigyünk magunkkal. Mindenképpen gondoljunk a napégésre; ennek a megelőzésére vagy akár a kezelésre, valamint a rovarcsípések megelőzése, kezelése is fontos. Gondoljunk arra, hogy bármikor kialakulhat például egy hasi görcs, tehát görcsoldó mindenképpen legyen a csomagunkban. Hasmenésre, hányásra is számíthatunk, akár már az utazás során is – ezek a legfontosabbak, hogy benne legyenek a kis úti patikánkban.

Esetleges sérülésekre is érdemes felkészülni, hiszen akár tengerparton, akár a hegyek között vagyunk, kisebb-nagyobb karcolások, vágások bárhol érhetnek bennünket; ezért ajánlott a sebtapaszok mellé fertőtlenítő oldatot, hámosítót, hintőport és kötszereket is bekészíteni.

A légkondicionáló, a nedves fürdőruha, a sok hideg ital, fagylalt és a vírusok akár nyáron is okozhatnak megfázást, náthát. Erre megoldás, ha az úti patikánkban van torokfertőtlenítő spray, szopogatós cukorka és gyulladáscsökkentő, valamint lázcsillapító szer. Vihetünk magukkal C-vitamint, ami felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot.

Ügyeljünk arra, hogy úti patikánk minél szárazabb, hűvösebb, fénytől védett helyen, gyermekektől jól elzártan legyen. Ne hanyagoljuk el a betegség- és balesetbiztosítást sem, amely komoly segítséget nyújthat a bajban.