Művészasztal - Ősbemutató Nyíregyházán! Színpadon Kováts Judit Hazátlanok regénye
Színpadon Kováts Judit Hazátlanok regénye

Színpadon az Artisjus Irodalmi Díj próza kategóriájának idei nyertese, Kováts Judit és Hazátlanok c. regénye! A regényből multimediális irodalmi, felolvasószínházi produkció készült, melynek ősbemutatója március 9-én lesz a MŰvész Stúdióban.

A Hazátlanok c. multimediális irodalmi, felolvasószínházi produkció Kováts Judit azonos című regénye alapján készült, s az irodalom, a zene, a színművészet és vizuális elemek ötvözésével közelmúltunk történelmének több fehér foltját, közösségi sorstragédiáit mutatja be egy szerelmi történetbe ágyazva.

Kováts Judit ezért a regényéért próza kategóriában megkapta az Artisjus Irodalmi Díjat, amit március másodikán vesz át Budapesten!

„Kováts Judit regénye a szlovákiai, késmárki németajkú kisebbség második világháború utáni szenvedéstörténetét dolgozza fel. A szerző a profi levéltáros képzettségével és a felelős író elszántságával évekig kutatott, sok tucat túlélőt szólaltatott meg. Egyetlen ponton sem csap át túlírásba, érzelmi vagy stilisztikai túlzásba. Ebből adódik a mű tárgyi és nyelvi ereje: a tagadhatatlan valóság drámáját idézi meg.” – írja Szkárosi Endre a kötetről szóló méltatásában.