Mutatjuk a nyolc legszórakoztatóbb karácsonyi filmet
Mutatjuk a nyolc legszórakoztatóbb karácsonyi filmet

A karácsonyi hangulat nélkülözhetetlen elemei a szaloncukrok színkavalkádja, a mindig forró halászlé, az asztal körüli zsibongás meg persze a bejgli. Ebben az időszakban összejön a család minden tagja, és régi történetekkel, új élményekkel szórakoztatják egymást. Az ünnep hangulatán a karácsonyi filmek is emelnek még egy szintet. Mutatjuk a legjobban kedvelt alkotásokat, a teljesség igénye nélkül.

Die Hard

Ki ne ismerné a folyton újabb kalandokra vágyó, kiégett szuperhőst, akinek valahogy mindig az ünnepek alatt sikerül megmentenie a világot. John Mclaine számára nincs lehetetlen, sokszor a gravitációra is fittyet hányva lendül egyik szellőzőaknából a másikba, míg a tv előtt hölgyek millióit nyűgözi le.

Hull a pelyhes

Ha már a muszkuláris szuperhősöknél tartunk, nem szabad megfeledkeznünk a 90-es évek egyik legszívhezszólóbb családi vígjátékáról, amiben a főszerepet a színész, testépítő, politikus Arnold Schwarzenegger alakítja. A történet egy kisfiú életét mutatja be, aki nagyon kevés időt tud édesapjával (Arnold Schwarzenegger) tölteni, ezért példaképe egy piros akciófigura lesz. Mikor apja rájön, hogy végleg elveszítheti fia tiszteletét és szeretetét, óriási versenyre kel egy másik apukával, aki szintén kisfiának akarja megszerezni az áhított bábut.

Reszkessetek, betörők!

Viszonylag régi mondásnak számít már, hogy nincs karácsony a Reszkessetek, betörők! nélkül. A Chris Colombus és John Hughes által megálmodott és tökéletesen kivitelezett családi vígjáték, évek óta nélkülözhetetlen része a karácsonyi programnak. A történet szerint Kevin szülei egy igazi nagy családi karácsonyra készülnek – Párizsban. Az utazás körüli felfordulásban végül csak egyvalakit felejtenek otthon, legkisebb fiukat, Kevint (Macaulay Culkin). A hatalmas házban magára maradt kisfiú azonban cseppet sem bánkódik. Éppen, amikor már unatkozni kezdene, könnyű zsákmány reményében két ügyefogyott betörő mászik be a házuk ablakán, de számukra hamar világossá válik, hogy a fiatal fiúban emberükre akadtak. A filmből a nagy sikerre való tekintettel sorozat készült, nemrég jelent meg a 6. része.

Igazából szerelem

Az igazából szerelem egy több szálon futó romantikus vígjáték, amit Richard Curtis rendezett. Sok egyéb alkotás mellett olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint a Négy esküvő egy temetés, a Sztárom a párom vagy a Bridget Jones naplója. A történet öt héttel karácsony előtt kezdődik, és hétről hétre mutatja be a temérdek szereplő életét az ünnepekig. A lebilincselő, legalább tíz szerelmi szállal tűzdelt romantikus mese régóta nagy kedvenc a karácsonyi filmesek körében.

A Grincs

Már nem csak az amerikai kontinensen ismert Dr. Seuss azonos című, 1957-ben megjelent könyvén alapuló zöld, szőrös lény, aki megveti a karácsonyt. A mese szerint létezik egy varázslatos város, ami egy hópehelyben található. Kifalván él a Ki család, amelynek tagjai nem túl szépek, viszont a maguk módján szimpatikusak. Imádják az ünnepeket, legfőképpen a karácsony a mindenük. Grincs egy titokzatos, fel-felbukkanó városlakó, aki egyszer s mindenkorra véget akar vetni a nagy éves hajcihőknek, amikor mindenki boldog, kivéve őt. Cindy, a család legkisebb tagja őszinte barátsággal közeledik a szőrös lényhez, és meghívja magukhoz ebédre. A botrányba fulladt vendégjárás után viszont a Grincs ellopja a karácsonyt.

Polar expressz

A 2000-es évek elején, amikor a digitális technika még gyerekcipőben járt, Chris Van Allsburg azonos című gyermekkönyve alapján megszületett egy csodálatos rajzfilm, ami a szeretetről és a kitartásról szól. Főhősünk még csak tízéves, de már majdnem biztos benne, hogy a Mikulás nem létezik, és a karácsony csak a szülők trükkje, amikor az éjszaka közepén hatalmas robajjal egy csillogó fekete vonat áll meg közvetlenül a házuk előtt. A kalauz azt mondja, érte jöttek. Miután hitetlen hősünk habozva felszáll, a Polar expressz pöfögve megindul apró pizsamás utasaival az Északi-sarkra, hogy ott részesei lehessenek annak az ünnepi pillanatnak, amikor a Mikulás a manók jelenlétében átadja az általa kiválasztott gyermeknek az első karácsonyi ajándékot.

Karácsonyi vakáció

Az Amerikai vakáció és az Európai vakáció című filmekből jól ismert Griswold család újabb, karácsonyi kalandjaival ismerkedhetünk meg. Az egész família kész az év legmeghittebb ünnepére, a karácsonyra. A családtagok sürögnek-forognak, vásárolnak és csomagolnak. Mindenki kitűnő ajándékokat vett szeretteinek, és azon van, hogy titokban tartsa. Ismerve a Griswold családot azonban tudható, hogy közeleg a katasztrófa. Ahol ugyanis Griswoldék megjelennek, onnan az emberek azonnal menekülni kezdenek, mert körülöttük minden leomlik, összedől, kigyullad, elpusztul. Vajon képes egyetlen család romba dönteni a karácsonyt?

Télapu

A Tim Allen által játszott Télapu egy kicsit kiemelkedik a többi közül, ugyanis ő az egyetlen olyan Télapó, aki soha nem akart az lenni. Egy balszerencsés landoláskor, az igazi Télapó megcsúszik a főszereplő, Scott Calvin háza tetején, és meghal. Amikor a férfi fiával együtt kilép a házból, a Télapót átkutatva egy névjegykártyát talál, amire ez van írva: „Ha valami történne velem, vedd át a szerepem. A rénszarvas tudni fogja, mit csinálj.” Képzeljünk csak el egy kimért üzletembert, akinek hatalmas pocakja és szép fehér szakálla nő, utálja a rénszarvasokat, mégis kénytelen szánra szállni és szétosztani az ajándékokat!

hirado.hu