Müller Cecília: Az eddigi lépések nem voltak elegendőek, szigorítani kell

A fertőzés továbbadásának minimalizálása, az egészségügyi ellátórendszer biztonságos működtetése és a gyógyulás folyamatának meggyorsítása a célja az új intézkedéseknek – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az eddig meghozott lépések már nem elegendőek a vírus megfékezéséhez, ezért kell szigorúbb intézkedéseket hozni. Kifejtette, hogy a kedd éjféltől bevezetendő intézkedések célja az országos járványgörbe ellaposítása. Az új eljárásrend kialakításának célja az ellátás zavartalanságának biztosítása.

Müller Cecília hangsúlyozta, jelenleg 6153 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban, közülük 461-en vannak lélegeztetőgépen.

„Emelkedőek ezek a számok, éppen ezért kell minden intézkedést meghoznunk a járvány lassítása érdekében” – fogalmazott a tisztifőorvos.

Hozzátette, nagyon fontos, hogy minél kevesebben szoruljanak kórházi kezelésre, ehhez viszont az kell, hogy a higiénés rendszabályok szigorú betartásával elkerüljük a fertőződést.

Folyamatos a védőoltások kiszállítása a háziorvosokhoz

A háziorvosoknak azt javasolják, hogy a magas kockázati csoportokat vegyék előre az influenza elleni védőoltások beadása esetén, akik krónikus betegségben szenvednek – tette hozzá Müller Cecília.

A heti változásokat értékelve az országos tiszti főorvos elmondta hogy a pozitivitási esetszám másfélszeresére nőtt. A legtöbb beteget eddig november 4-én regisztrálták, összesen 5319-et. A járvány kezdete óta az összes Covid-pozitív beteg aránya a 40-49 éves korosztályban elérte a 25 százalékot. Az újonnan regisztrált betegek átlagéletkora az elmúlt héten 45 év volt, ez nem változott érdemben az előző heti adatokhoz képest. Az előző héthez képest Tolna megyében regisztráltak a legkevesebb új beteget, 488 ilyen eset volt.

Müller Cecília a 44. és a 45. heti regionális adatokat elemezve elmondta, hogy a vírus a leggyorsabban Győr-Moson-Sopron megyében terjed, ahol megduplázódott az új betegek száma. Pest megyében 90 százalékkal nőtt az új fertőzöttek aránya, míg a fővárosban, Budapesten több mint 80 százalékos volt a heti emelkedés. A százezer főre jutó betegek száma Magyarországon jelenleg 1174 fő.

Ez az arányszám Győr-Moson-Sopron megyében a legmagasabb, majd Budapest és Nógrád megye következik a sorban. Százezer lakosra vetítve Somogy, Békés és Tolna megyében a legalacsonyabb a fertőzések száma, emelte ki Müller Cecília.

Müller Cecília örvendetesnek nevezte, hogy megnőtt az igény az influenzaoltás iránt, a korábbi években csak a teljes készlet felét használták fel. Közölte: folyamatosan szállítják ki az oltóanyagokat, és a magyar vakcinagyár is a megrendelések teljesítésén dolgozik. A tiszti főorvos mindenkit türelemre intett.

Emlékeztetett, hogy Magyarországon az influenza járvány január végén február elején jelentkezik és általában két hét kell a védettség kialakulásához.

Sok a szabályszegés

A rendőrség hétfőn 144 alkalommal intézkedett a maszkviselés szabályainak figyelmen kívül hagyása miatt, 146 alkalommal pedig a kijárási korlátozás szabályainak megsértése miatt –  mondta Kiss Róbert alezredes a sajtótájékoztatón.

Elmondta: hétfőn 24 alkalommal kellett intézkedniük, mert nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot a tömegközlekedési eszközön. Üzletekben és közintézményekben a védelmi intézkedések be nem tartása miatt 113 alkalommal intézkedtek.

A maszkviselés szabályainak be nem tartása miatt hétfőn a rendőrök két napra bezártak egy edelényi pékséget és egy kazincbarcikai sörözőt. A kijárási korlátozás ellenőrzése során 146 esetben kellett intézkedniük hétfőn.

Az alezredes elmondta: kedden szavaz az Országgyűlés a különleges jogrendről szóló törvényjavaslatról, a törvényjavaslat elfogadása esetén még aznap megjelenik a Magyar Közlönyben az új veszélyhelyzeti védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet.

 

Forrás: hirado.hu