Műemléki Oscar-díj Nyíregyházán! - Építik a jövőt és óvják a múltat!
Építik a jövőt és óvják a múltat!

„Találkozzunk 2 percre!” című rovatunkban érdekes, ismert és elismert embereket, formációkat mutatunk be, valamennyien nyíregyházi kötődésűek!

Számomra az egyik legfelemelőbb érzés, amikor (munka)társaimmal együtt a pincétől a padlásig felújíthatok egy régi épületet. Helyreállítás és rekonstrukció – az elmúlt években a máriapócsi kegytemplom, a nyírbátori várkastély, a tiszadobi Andrássy-kastély is a mi kezeink alatt formálódott.

– ezt év elején hangsúlyozta nekem egy interjúban Zombor Szabolcs, a Zombor Csoport műemléki projektvezetésért felelős ügyvezetője.

Azóta sem álltak meg, a cégcsoport életében fontos az ingatlanfejlesztés és továbbra is nagy figyelmet szentelnek a műemléki épülethelyreállításokra, az értékvédelemre. Építik a jövőt, minközben óvják a múltat. A közelmúltban levelet kaptak a Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsának (ICOMOS) Magyar Nemzeti Bizottságától:

Örömmel értesítjük, hogy 2019-ben, az ICOMOS Díjbizottság javaslatára, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága a gacsályi református templom helyreállítását ICOMOS-Díjjal ismeri el.

Zombor Szabolcs azt mondja, ez a díj a 20 éves szakmai tevékenységük legnagyobb elismerése, a Magyarországon kapható legmagasabb műemlék-helyreállítással kapcsolatos díj. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ez az első ilyen elismerés.

 

Hálásan köszönjük minden lelkes résztvevőnek, mert ez a közös sikerünk!

Építész tervező: Oltai Péter / Egyházi műemléki tanácsos: Géczy Csaba / Generál-kivitelező: Zombor Csoport / Műemléki kutatók, régészet: Simon Zoltán, Németh Péter, és Juan Alberto Cabello / Műemléki felügyelő: Nagy Tibor / Műszaki ellenőr: Szalóki Mihály / Felelős műszaki vezető: Szatmári István / Pályázati projektmenedzser: Fábián Ákos / Projektvezető: Zombor Szabolcs / Építésvezető: Gyurkovics Tamás / Műszaki előkészítés és adminisztráció: Tóth Mária, Aranyász-Pankotai Marietta és Vitáli Viktor / Kőrestaurálás: Kovács István / Farestaurálás: Kiss Margit / Falkép-restaurátorok: Pintér Attila és Kisterenyei Ervin / Műemléki építőmesteri munkák: Szabó Balázs / Műemléki felületképzések: Hanusi Sándor / Ácsmunkák, tetőfedés és famennyezet: Szabó Zoltán és Szabó Béla / Toronyfedés és bádogos munkák: Kurpé Attila és Jászai Róbert / Műemléki asztalos munkák: Alagi István / villanyszerelés: Polgár Bertalan / Lakatos munkák: Németh István / Kiállítási installációk: Középkori Templomok Útja / The Route of Medieval Churches , Balogh András és Deák Attila / Üvegezés: Giliga Erika és Giliga Ferenc / Utólagos falszigetelés: Dér István / Fotó: Kenéz Ica.

 

Szerző: Rutkai