Mozart nélkül nincs karácsony – a Cantemus és a szimfonikusok koncertjére megtelt a székesegyház

Lenyűgöző koncertet adott a Cantemus Vegyeskar és a Szabolcs Szimfonikus Zenekar pénteken. A hagyományos városi koncertet a Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Társszékesegyházban rendezték meg. A rangos eseményen a város polgármestere mondott köszöntő beszédet. Dr. Kovács Ferenc számba vette a megyeszékhely legfontosabb eseményeit és abbéli reményét fogalmazta meg, hogy minél több városlakónak lesz meghitt, békés, örömteli karácsonya.  

Mozart C-moll nagy ünnepi miséjével kezdődött a hagyományos városi koncert a Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyházban. A több mint 70 éve fennálló Szabolcsi Szimfonikusok és az idén 25 éves Cantemus Vegyeskar Szabó Soma, Liszt díjas karnagy vezetésével nyűgözte le a hallgatóságot.  A koncerten Kutrik Bence és John Ratter egy-egy darabját is hallhatta közönség. Szólót Pokaraczki Panna énekelt.

A koncerten a város polgármestere mondott köszöntő bveszédet. Dr. Kovács Ferenc kiemelte gazdag évet zár Nyíregyháza. Idén két új bölcsőde épült a Honvéd utcán és Nyírszőlősön. Megújult a Nagykörút és Belső körút csomópontja és a Tiszasvasvári út Derkovits út kereszteződése. Elkészült a Tiszavasvári felüljáró felújítása. Új szabadidőpark létesült a Kertvárosban, és vadonatúj busztelephellyel gazdagodott a megyeszékhely. Az 1982 óta ígért Nagykörút utolsó, még két sávos szakaszát sikerült 4 sávosra bővíteni. Hozzáfűzte, a következő esztendőben két nagy csoda lesz kész a városban. Az egyik a 8000 férőhelyes multifunkciós stadion a Sóstói úton, a másik pedig a gyerekek által már várva-várt Jégkorszak attrakció az állatparkban. A polgármester azonban hangsúlyozta az igazi csoda mindezeken túl az emberek, többek között az itt élők szívében rejlik.

„A karácsonyi csoda nem az ajándékokban rejlik, nem is a karácsonyi kellékekben, a fenyőfában, vagy a csillogó-villogó díszkivilágításban, azt egy szál gyertya fényében is megkaphatjuk, ha szeretettel fordulunk egymáshoz, megértjük meghalljuk, hogy a másik mit gondol, mit érez és meg tudjuk mi rejtőzik a szívében…”

– fogalmazott Dr. Kovács Ferenc.

A polgármester abbéli reményét fejezte ki, hogy a munkahelyteremtő beruházásoknak köszönhetően még több városlakónak lesz idén is meghitt karácsonya. A városi koncertet Szabó Soma átiratában a Csendes éj zárta. A karácsonyi koncertet a hagyományokhoz híven telt ház hallgatta végig a székesegyházban.     

 

Kapcsolódó galéria

Városi Karácsonyi koncert 2023